Suicide Island

Mangaka: Kouji Mori
Uitgever: Kazé
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 6
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Wat doe je als alle populaire shonen en shojo manga reeds verschijnen in Frankrijk? Wat doe je als de meeste nieuwe shonen reeksen bij Kana/Glénat belanden en nieuwe shojo kleppers bij Delcourt/Soleil/Panini? Jawel, dan ga je op zoek naar minder gekende toppers, vaak uit het seinen hokje. Vooral Ki-oon en Kurokawa vissen in die vijver.

Kouji Mori situeert zijn Suicide Island in het Japan van de erg nabije toekomst. Het aantal zelfmoordpogingen ligt enorm hoog en de staat kan en wil niet langer instaan voor de kosten die deze pogingen met zich meebrengen. Als je een zelfmoordpoging overleeft volgen er hospitalisatiekosten, psychologische begeleiding, re-integratie,… Het kan en moet goedkoper, denken de autoriteiten. Recidivisten die meerdere zelfmoordpogingen achter de rug hebben worden naar het Suicide Island gestuurd en moeten daar hun plan trekken. Volledig afgesloten van de bewoonde wereld en met enkel suïcidale compagnons moge het duidelijk wezen dat dit geen lachertje is.

We volgen Sei die tezamen met een groep anderen aanbeland op het Suicide Island. Wanneer ze beseffen dat ze voor altijd zullen moeten overleven op dit eiland, plegen er al onmiddellijk enkele zelfmoord. Het aanzicht van deze doden schudt de rest echter wakker. Gelukkig staan er enkele leiderstypes op en blijken enkelingen wel wat af te weten van hoe te overleven op een onbewoond eiland. Maar altijd sluimert die twijfel… De angst… Stuk voor stuk zijn het immers fragiele, getormenteerde geesten. Wie is de volgende die knapt? Die het niet meer aankan? Die de hand aan zichzelf slaat?

Suicide Island is een soort Expeditie Robinson maar dan met een groep labiele personen. (Net echt, hoor ik hier en daar iemand denken.) De manga is boeiend vanwege het survival-aspect maar ook op het psychologische vlak vormt Suicide Island een interessante lectuur.

Suicide Island is zonder enige twijfel het soort manga dat we graag lezen. Een volwassen onderwerp, die net dat tikkeltje dieper graaft, maar toch vlot wegleest. Meer van dat!