Submersion du Japon (La)

Mangaka: Sakyou Komatsu / Tokihiko Ishiki
Uitgever: Panini Comics
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 12
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

La Submersion du Japon – oftewel Nihon Chinbotsu in het Japans – is een belangrijk literair werk in Japan. De roman werd geschreven door sciencefictionauteur Sakyou Komatsu en er bestaan films, televisieseries en hoorspelen over. Het is dus geen verrassing dat er ook een manga-adaptatie bestaat van dit oeuvre. Mangaka Tokihiko Ishiki mocht zich wagen aan deze omvangrijke taak.

Het verhaal begint op een novemberdag in Shinjuku. Ondanks de tijd van het jaar is het nog steeds erg warm. Té warm, volgens sommigen. We volgen Dera en Yûki, een duo duikers dat terechtkomt in een bar. Ze ontmoeten er Reiko, een brandweervrouw die geniet van een verfrissend drankje, en de vreemde wetenschapper Tadokoro. Niets doet vermoeden dat deze vier mensen een cruciale rol zullen spelen in het verdere verloop van de gebeurtenissen.

Het is Dera die dankzij z’n intuïtie voelt dat er iets vreemds staat te gebeuren in de bar waar ze zich bevinden. De temperatuur blijft stijgen, er volgt een kleine aardschok en het gebouw blijkt op heel specifieke plaatsen te kantelen. Wat is er aan de hand?

Al snel blijkt dat het gebouw aan het wegzakken is in de grond. Een ramp doet zich voor! Enkel dankzij het vernuft van de vier voorgaande mensen wordt een catastrofe met vele doden vermeden. Dankzij de inventiviteit en het snelle optreden van deze vier enkelingen vallen er geen slachtoffers.

Maar net dat is het probleem. De regering doet deze zaak af als een spijtig toeval en neemt geen maatregelen om het waarom van dit verdwenen gebouw te onderzoeken. Er vielen geen slachtoffers dus de zaak wordt in de doofpot gestoken. Een maand later is het echter onmogelijk geworden nog iets te verstoppen voor de mensen. De catastrofes volgen elkaar in sneltempo op en Japan staat voor een erg duistere periode…

La Submersion du Japon draait om de eeuwige angst van de Japanners: aardbevingen die een kettingreactie veroorzaken en alle vulkanen doen uitbarsten. Het gevaar dreigt dan immers dat Japan voor altijd in de oceanen verdwijnt…

Het eerste volume van de manga is een introductie. Maar zelfs in die introductie voel je de teneur van het verhaal al perfect aan. De opeenvolging van scènes maakt je de angst en de nervositeit van de mensen duidelijk. Het past allemaal perfect bij het scenario van Sakyou Komatsu.

La Submersion du Japon is een klassieker in Japan en deze manga brengt ons het verhaal via het typisch Japanse medium: de manga. De adaptatie gebeurt op een sterke, geloofwaardige manier en maakt me eerlijk gezegd best benieuwd naar de roman. More, please!