Strawberry Shortcakes

Mangaka: Kiriko Nananan
Uitgever: Casterman
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

We bespraken reeds eerder werk van de talentvolle vrouwelijke mangaka Kiriko Nananan (Blue, Everday). Hoewel ze vaak gelauwerd wordt kon ze mij nog niet over gans de lijn overtuigen. Niet dat ik haar eerdere one-shots slecht vond – allesbehalve – maar bij de keel grijpen deed ze me toch nog niet. Omdat Strawberry Shortcakes weer onder de complimenten werd bedolven besloot ik het niet op te geven en te bekijken of Kiriko Nananan me ditmaal wél volledig over de streep kon trekken.

Waar de wat bizarre naam Strawberry Shortcakes (Millefeuille à la fraise in het Frans) vandaan komt moet je mij niet vragen. Maar ik moet toegeven dat het leuk klinkt. Ook de wat rozige cover met de classy lady op beïnvloedt m’n eerste impressie op positieve wijze. De dikte van de manga (meer dan 330 pagina’s) kan me niet afschrikken maar doet me wel hopen op een lekker weglezend one-shot. Genoeg gezeverd, we beginnen aan het echte werk!

Strawberry Shortcakes speelt zich af in het Tokyo van vandaag. We volgen vier jonge vrouwen, elk met hun verhaal, elk met hun levensstijl, elk met hun persoonlijkheid en moeilijke kantjes. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn allevier op zoek naar geluk in hun leven.

Tôko is een succesvolle mangaka maar beleeft een moeilijke breuk met haar vriend die ze nochtans door dik en dun steunde in zijn dromen. Ze sluit zich op en lijdt aan boulimie. Haar enige venster op de echte wereld is haar huisgenote Chihiro. Maar de twee vrouwen kunnen elkaar niet luchten ook al laten ze dat niet merken. Chihiro is een knappe, jonge vrouw die jaloers is op het succes van Tôko. Tôko is op haar beurt weer jaloers op de liefde die Chihiro gevonden blijkt te hebben. Liefde is ook hetgeen Riko zoekt. Maar ze zoekt passionele, romantische liefde. Te idealistisch om in het echte leven een partner te vinden om haar leven mee te delen. Akiyo weet al met wie ze haar leven wil delen. Als prostituée verdient ze hopen geld om later een gemakkelijk leventje te kunnen leiden met haar jeugdvriend, Kikuchi. Maar de verlegen jongen lijkt weinig aandacht te besteden aan de knappe vrouw en heeft geen weet van haar gevoelens voor hem.

Tot zover een korte voorstelling van de vier vrouwen die Kiriko Nananan laat opdraven in Strawberry Shortcakes. Hun vier verhalen zijn aangrijpend en je leest de manga dan ook vlotjes in één ruk uit. Iedereen zal er ergens wel iets in herkennen. De situaties, de achtergronden, de visies,… nergens is de manga wereldvreemd – alhoewel je van de personages niet altijd hetzelfde kan zeggen. Het enige minpunt dat ik kan vinden is dat de rol en het personage van Riko eigenlijk beduidend minder is uitgewerkt dan van de drie anderen. Het valt op, maar storen doet het niet. Misschien valt er gewoon minder over haar te zeggen…

Strawberry Shortcakes is de manga geworden die me dan toch doet overtuigen van het talent van Kiriko Nananan. Het geeft net dat tikkeltje extra tijdens de lectuur waardoor je meer meeleeft met hoe het leven de vier hoofdpersonages tart.

Ben je fan van de mangaka dan heb je dit waarschijnlijk al lang in huis. Wil je kennismaken met Kiriko Nananan dan is dit de ideale instapmanga voor haar oeuvre te leren kennen.