Stralende Hemel (Een)

Mangaka: Jiro Taniguchi
Uitgever: Casterman
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Jiro Taniguchi blijft één van m’n favoriete mangaka. Ik ben dan ook verheugd dat er zoveel werk van de getalenteerde man beschikbaar is in onze moedertaal. Na kleppers als Herinneringen, Dagboek van mijn vader, Dierentuin in de winter,… bespreek ik hier Een stralende hemel. Ik was alvast benieuwd of het even sterk en ontroerend uit de hoek zou komen als voorgaande titels.

Kazuhiro is een drukbezet man. Zijn vrouw en dochtertje vragen de nodige aandacht maar slechts al te zelden kan hij tijd met hen doorbrengen. Zijn werk slorpt hem immers volledig op. Twaalf uren per dag aan de arbeid zijn eerder regel dan uitzodering. Kazuhiro beseft dat zijn gezondheid en gezinsleven eronder beginnen lijden maar ziet door de economische crisis geen alternatief. Op een avond keert hij huiswaarts na één van die drukke dagen en slaat het noodlot toe…

Takuya is een puberende tiener. Hij leeft in onmin met zijn ouders en zoekt troost bij zijn vriendinnetje en de motorcross. Moto’s zijn volledig zijn ding! Op een avond scheert hij over de weg. Zijn avontuur eindigt met een fatale crash met het voertuig van Kazuhiro… Voor wie loopt dit ongeluk fataal af?

Kazuhiro sterft in het ongeluk en Takuya eindigt in coma. Maar wanneer Takuya ontwaakt lijdt hij aan geheugenverlies en merken zijn naasten dat zijn persoonlijkheid volledig veranderd is. Het bewustzijn van Kazuhiro heeft het lichaam van Takuya overgenomen en krijgt hiermee een tweede kans. Een kans om te begrijpen wat echt van belang was in zijn leven.

Maar al snel blijkt dat Kazuhiro’s tijd beperkt is. Langzaam maar zeker komt Takuya’s geheugen terug en neemt zijn eigen bewustzijn zijn lichaam weer over. Twee zielen onder één schedel, dat is niet eenvoudig!

Een stralende hemel biedt alles wat Taniguchi zoveel faam bezorgde. Het sterke verhaal doorspekt met ontroerende momenten. Voor iedereen zijn er enkele elementen in het leven die er echt toe doen, waarvoor je je leven zou geven. Die elementen kunnen je leven voorgoed veranderen. In dit lijvig one-shot krijgt Kazuhiro een tweede kans om een eindpunt te bereiken in die zaken die zijn leven zin hebben gegeven. Een ontroerend werkstuk waarmee Taniguchi nogmaals zijn kunde bevestigt.