Stanle

Mangaka: Chang-Sheng
Uitgever: Paquet
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Hadden jullie al gehoord van uitgeverij Paquet? Nee? Paquet is een uitgeverij die zich gespecialiseerd heeft in de Taiwanese strip, de manhua. Jawel, echt alle uithoeken van Azië worden afgezocht naar strips die geld in het laatje kunnen brengen. Het feit dat nauwelijks iemand weet dat Paquet bestaat, laat staan een idee heeft van welke series ze uitgeven, geeft aan hoe verzadigd de Franse markt is geraakt gedurende de laatste jaren. Of de markt toe is aan een uitzuivering laat ik in het midden, maar dat de limiet nu echt wel bereikt is moge duidelijk wezen.

Stanle is een tweedelige manhua van Chang-Sheng. Zoals je kon lezen volg ik de uitgaven van deze uitgeverij totaal niet en ik wist dan ook niets van het verhaal alvorens me deze manga aan te schaffen. Waarom ik de reeks dan kocht? Wel, de eerste cover overtuigde me stante pede, en de lage prijs deed de rest.

De beschaving zoals wij die kennen is vernietigd door een onverwachte komeetinslag. Stilaan is alle leven uit de aarde gezogen. Volgens de legende is er maar een remedie die de aarde kan redden: de steen van Stanle, die de kracht van het universum bezit. Het moment waarop zijn kracht bevrijd kan/zal worden nadert…

Lila is een jonge vrouw die lijdt aan geheugenverlies. Ze ontsnapt aan een bende achtervolgers door de al even onverwachte als plotselinge hulp van twee andere jonge vrouwen: Lin, experte in allerlei gevechtsporten, en Aya, berucht met vuurwapens. Deze drie wulpse meiden zullen hun krachten bundelen om te weerstaan aan hun aanvallers en samen zullen ze proberen het geheim van de steen van Stanle te ontrafelen.

De twee delen vormen een mooi geheel. In het eerste deel maken we kennis met de protagonisten en wordt het verhaal ingeleid; in het tweede komen dan de onthullingen en de ontknoping. Het verhaal is afgewerkt en komt niet overhaast tot een einde waardoor de lezer niet op z’n honger blijft.

Het probleem is echter dat het verhaal nergens echt beklijft, nergens origineel uit de hoek komt. Dit is een leuk weglezertje maar met alles wat er verschijnt vind ik nergens een specifieke reden om iemand deze reeks aan te raden. Een leuke actievolle B-serie, meer is Stanle niet.

Ook de tekenstijl is verraderlijk. Als je de covers bekijkt wil je direct deze reeks – en zowaar gans het oeuvre van de tekenaar – aanschaffen, maar als je het boekje dan openslaat merk je dat Chang-Sheng zelden tot nooit hetzelfde niveau haalt als op de cover. Je ziet dat er ook in Taiwan blijkbaar onder tijdsdruk getekend wordt, want op sommige plaatjes merk je duidelijk dat de man het in zich heeft om prachtige deernes neer te zetten. Meestal blijft het allemaal echter enorm vrijblijvend getekend.

Stanle was zeker geen miskoop maar om nu te zeggen dat dit een blijvende indruk op me heeft nagelaten weegt deze reeks veel te licht. De mooie covers en de zachte prijs ten spijt, heeft dit niet gebracht wat ik ervan hoopte.