Stand by me Kakuemon

Mangaka: Shuho Sato
Uitgever: Meian
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 3
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Wij waren wel fan van ‘Say Hello to Black Jack’ van mangaka Shuho Sato. De manga kende zelfs een publicatie in het Nederlands! Sato maakte van maatschappijkritische manga trouwens zijn handelskenmerk. Nadat hij de medische wereld aanpakte in het hierboven vermelde werk, kaart hij in ‘Stand by me Kakuemon’ de problemen in het mangawereldje aan. Wat is er mis met manga?

We volgen het hoofdpersonage Kakuo Manga die naar Tokyo trok om er volledig door te breken als mangaka. Maar voorlopig blijft hij steken op het statuut van assistent. Een job waar hij volledig wordt uitgebuit en nauwelijks tijd heeft om zijn eigen werk te creëren. Stiekem is hij verliefd op één van de andere assistentes, maar zij deelt het bed met hun sensei. Zucht! Maar dan duikt er in het leven van Kakuo plots een opvallende oude man op…

Die oude man beweert uit de toekomst te komen en de toekomstige versie van Kakuo te zijn. Kakuo-uit-de-Toekomst probeert de huidige Kakuo te overtuigen om zijn mangadromen op te geven. Het leven als mangaka zal hem immers enkel verdriet en teleurstelling brengen. En hem bovendien zijn haar doen verliezen! Maar dan slaat het ‘noodlot’ toe…

Wanneer de hitmanga van zijn sensei onverwacht gecanceld wordt komt er plots heel wat tijd vrij voor Kakuo. Hij besluit zich nog één keer volop op zijn eigen manga te storten. En krijgt plots een uniek aanbod. Bovendien heeft de knappe assistente waarop hij een oogje had haar wagonnetje aan het zijne gehangen nu hun sensei aan lager wal is geraakt. Maar dan blijken die waarschuwingen van Kakuo-uit-de-Toekomst plots heel wat waarheden te hebben bevat…

Stand by me Kakuemon is een manga die de wantoestanden in het uitgeverswereldje wil aankaarten. Shuho Sato gunt ons een blik achter de schermen van hoe mangaka uitgebuit worden. En hier gaan de onthullingen verder dan louter het onmenselijke werkschema. Het gaat om het financieel, contractueel en juridisch uitbuiten van de rechten die een mangaka op zijn of haar werk heeft. En hoe de uitgevers op alle mogelijke wijze proberen te profiteren van hun mangaka. Er stelt zich echter één probleem…

Shuho Sato geeft een wel héél erg verbitterde kijk op het leven van een mangaka. En die slinger slaagt zo fel door dat je soms toch twijfelt of het niet een tikkeltje overdreven is. Misschien is het – jammer genoeg – helemaal niet overdreven, maar door de zure, verbitterde toon, zal je als lezer toch snel die indruk krijgen. En dat is spijtig, want dit is een hele sterke manga die ongetwijfeld heel wat reële problemen aankaart, alleen mist het een sprankeltje hoop op positiviteit, wat ik bij bijvoorbeeld Say Hello to Black Jack wél terugvond.