Spirit of the Sun

Mangaka: Kaiji Kawaguchi
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 7
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Zelden was een manga zo actueel als “Spirit of the Sun” van Kaiji Kawaguchi. December 2004, Azië wordt geteisterd door een tsunami die zijn gelijke niet kent. Vele honderdduizenden doden. Een trieste realiteit. Spirit of the Sun: 10 augustus 2002. Japan beleeft twee van de zwaarste aardbevingen uit de geschiedenis van de natie. Enorme vloedgolven zijn het gevolg. Meer nog, door een kettingreactie komt Mount Fuji tot uitbarsting en het ganse eiland scheurt in twee. Twintig miljoen doden, veertig miljoen vermisten. Nooit kende de wereld een ramp van die omgang.

Het verhaal begint bij de jonge Gen’ichiro Ryu die in de bossen speelt op het moment dat de eerste aardbeving zijn streek treft. Zijn grootvader is een belangrijke pion in de politieke wereld en laat onmiddellijk zijn rechterhand op zoek gaan naar zijn familie. De ouders van Gen’ichiro sterven een tragische dood op zoek naar hun kind. Gen’ichiro zelf overleeft de eerste catastrofes door zijn neus voor de natuur, en gaat samen met een geredde puppy op zoek naar zijn familie van wie het lot hem onbekend is. Op zijn tocht komt hij in aanraking met Goro Sakamaki, een overlevende van de grote Kobé aardbeving in 1995 die het als zijn plicht ziet om op zijn beurt de mensen te helpen in de getroffen gebieden. Samen trekken ze op pad…

We volgen zowel de verhaallijn van Goro en Gen’ichiro die de tragedie meemaken ‘tussen de mensen’; als de plot rond de grootvader van Gen’ichiro die dit alles begeleidt ‘boven de mensen’. Japan kan dit immers niet alleen aan. Het eiland is in twee gescheurd en alles is vernield. Er is geen electriciteit, geen gas, geen watervoorziening, geen telefoon, alles ligt lam. Bovendien treedt er al snel een keiharde winter aan. De mensen die de ramp overleefd hebben, zijn hun ganse hebben en houden verloren, moeten het doen zonder dak boven hun hoofd, en worden nu ook nog eens geconfronteerd met de vrieskou. Japan beseft dat het hulp nodig heeft van buitenaf.

En zo komen we bij een heikel punt van de plot, want zowel de Verenigde Staten als China staan te popelen om Japan te helpen, maar doen ze dit wel met goede bedoelingen? Al snel blijkt het meer om een militaire invasie te gaan, en willen beide regeringen wel heel erg veel inspraak in de te nemen beslissingen. Een conflict erbovenop kan Japan nu best missen.

Spirit of the Sun is een rampenmanga die een heel andere koers vaart dan bijvoorbeeld Dragon Head. Hier gaat het vooral om wat het Japanse volk meemaakt en om de politieke spelletjes die gespeeld worden. Een klassieker in wording, dat staat nu al vast.

Kaiji Kawaguchi wordt een ‘hot item’ in 2005, want naast Spirit of the Sun staat ook zijn andere nog lopende reeks er aan te komen, bij Kana dan wel. We hebben het hier over Zipang. En ook Génération Comics springt op de kar en kondigt Seizon – Life aan, een driedelige reeks. Wen dus maar snel aan de volwassen tekenstijl die het midden houdt tussen Urasawa en Otomo want er staan een boel sterke manga’s aan te komen van deze mangaka die in Japan al jaren zijn pluimen verdiend heeft.