Spice and Wolf

Mangaka: Keito Koume / Jyuu Ayakura / Isuna Hasekura
Uitgever: ototo
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 7
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Spice and Wolf is geen onbekende titel voor menig mangafan. Toch was de reeks voor mij een nobele onbekende. Toen ik las over het economische thema wou ik de manga echter wel een kans geven…

Lawrence Kraft is een jonge handelaar die met zijn paard als enige compagnon steden doorkruist op zoek naar interessante koopjes. Op een nacht wordt zijn rustige leventje opgeschrikt door de plotselinge verschijning van Holo, de godin van de oogst. Holo is teleurgesteld dat de mens steeds minder nood heeft aan haar interventies door modernere landbouwtechnieken en besluit een menselijke vorm aan te nemen en op pad te gaan om andere ervaringen op te doen. Ze besluit Lawrences compagnon te worden.

Holo is een erg bevallige verschijning. Ze manifesteert zich als jonge, knappe vrouw, gehuld in een weinig kledij. Ongetwijfeld zijn haar wolvenoren haar meest typische kenmerk. Uiteraard houdt ze voor de buitenwereld haar identiteit geheim. Enkel Lawrence weet dat hij op pad is met een godin.

Samen gaan ze op pad en proberen ze handel te drijven door van stad naar stad te reizen. Het einddoel van Holo is het hoge noorden, haar geboortestreek. Lawrences doel is handel te drijven en ervaring op te doen. Aan Holo heeft hij alvast een handige reisgezel want het meisje leert snel en bevat de gave leugens te doorzien. En das een meegenomen handigheidje in het zakendoen! Ook in de Middeleeuwse setting waarin het verhaal zich afspeelt.

Spice and Wolf wordt mooi neergetekend door Keito Koume die meer persoonlijkheid vertoont dan het character design van Jyuu Ayakura. Vooral ‘het meisje met de wolvenoren’ is toch echt wel iets té cliché. Het scenario wordt geschreven door Isuna Hasekura en boeit wel maar blijft toch wat oppervlakkig. Spice and Wolf blinkt dan ook nergens echt in uit. Een slechte manga is het allerminst maar het originele thema beloofde meer dan wat ik in het boekje terugvond.