Space Brothers

Mangaka: Chuya Koyama
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 7
Volumes Japans: 24
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Wat gebeurt er als twee broers dezelfde passie delen en dezelfde droom nastreven, maar de ene broer voor het geluk geboren is en de andere onder een slecht gesternte ter wereld kwam? Het verhaal van Space Brothers (Uchu Kyodai) in een notendop!

Mutta en Hibito zijn nog kleine jongens wanneer hun passie voor het heelal wordt aangewakkerd door een vreemd voorval. Vanaf dat ene moment streven beide jongens nog maar één droom na: astronaut worden! In hun jonge jaren is het Mutta die zijn broertje Hibito bij de hand neemt en vooruit stuwt. Maar wanneer ons verhaal aanvangt heeft Hibito zijn grote broer ver achter zich gelaten. Hibito is de rijzende ster aan het NASA-firmament. De Japanse samoerai die klaar is om naar de maan te reizen. Mutta daarentegen is zopas ontslagen bij de autofabrikant waar hij als ingenieur werkte. Enkele stevige trappen onder zijn krent zijn nodig om hem te doen inzien dat hij veel te lang zijn droom verwaarloosd heeft. Hibito zorgt voor het laatste duwtje en Mutta beslist zich in te schrijven bij JAXA, het Japanse equivalent van NASA, om mee te doen aan de testen om astronaut te worden. Maar het is niet iedereen gegeven het heelal te betreden…

We volgen Mutta terwijl hij de moeilijke testen van JAXA doorworstelt. Hij ontmoet er gelijkgestemde zielen, maar ook jaloerse tegenstanders die vinden dat Mutta bevoordeeld wordt door zijn bekende broer. Bovendien moet je in het leven af en toe het geluk aan je zijde hebben, en Mutta lijkt voor het ongeluk geboren…

Space Brothers is een enorme aanrader. Het is moeilijk de kwaliteiten van deze seinen op een juiste manier te belichten. Als je deze manga uit het befaamde Morning voorpublicatiemagazine gaat ontleden dan zal je een heel klassiek framewerk ontdekken. Twee broers die eenzelfde droom nastreven, vriendschap en doorzettingsvermogen, zichzelf overtreffen,… Kortom, je vindt heel wat van de basiselementen van de klassieke nekketsu shonen terug in Space Brothers. Alles is echter zo goed en boeiend uitgewerkt, en de achtergrond is zo uniek en tegelijkertijd zo universeel, dat we hier te maken hebben met een klassieker in wording. Net omdat alles zo klassiek is en rechttoe rechtaan, zal Space Brothers ook een heel breed publiek overtuigen.

Space Brothers is een manga waarin je begint en blijft voortlezen. Tot de laatste pagina is omgedraaid. En gelukkig is die laatste pagina nog lang niet in zicht. Topper!