Sous un rayon de soleil…

Mangaka: Tsukasa Hojo
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 3
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Sous un rayon de soleil… was de manga waarmee Tsukasa Hojo echt mijn hart veroverde. In tegenstelling tot zovele anderen leerde ik deze getalenteerde mangaka niet echt kennen met zijn meest bekende reeks City Hunter, maar wel met deze poëtische trilogie.

Alles begint wanneer Tatsuya voor het eerst in contact komt met Sarah. Tatsuya wil een boom omhakken maar Sarah die zopas met haar vader in de buurt is komen wonen houdt hem tegen. Tatsuya haat de boom echter omdat een tijdje terug zijn zusje tijdens het beklimmen van de boom eruit gevallen is en nu verlamd en in een rolstoel door het leven moet.

Sarah is echter niet zomaar een meisje. Ze is in staat te communiceren met planten en bomen, en zal Tatsuya doen inzien dat de boom het leven redde van het jonge meisje door haar val te breken met zijn takken.

Sarah kan niet enkel met de natuur communiceren, ze draagt nog een veel groter geheim met zich mee. Het meisje veroudert immers niet meer. Althans, haar lichaam veroudert niet meer, haar geest nog wel. Sarah is dus een jonge vrouw die gevangen zit in het lichaam van een jong meisje.

Tatsuya en Sarah zijn de hoofdpersonages in Sous un rayon de soleil… en het wordt al snel duidelijk dat de jongen meer dan gewoon vriendschap koestert voor de knappe Sarah. Het is de eerste keer dat een meisje zoveel plaats inneemt in zijn hart. Maar hoe verklaar je je liefde aan iemand die eigenlijk gewoon veel ouder is, en al veel meer heeft meegemaakt in het leven?

Sous un rayon de soleil… ademt gewoon een zachte, poëtische, af en toe ook wel melodramatische sfeer uit. Telkens weer slaagt Tsukasa Hojo erin de natuur op een positieve manier te benaderen, zonder op enig moment een belerend ecologisch vingertje op te heffen. Zelden is een mangaka er in geslaagd een dergelijke positieve boodschap mee te geven zonder zijn verhaal erop af te stellen. Want Sous un rayon de soleil… is eerder een liefdesverhaal dan ecologische propaganda.

Sous un rayon de soleil… behoort tot mijn favoriete manga’s. Hojo krijgt vaak kritiek op zijn (open) eindes, maar het einde van deze trilogie moet zowaar een van de mooiste, meest emotionele eindes zijn die ik ooit heb gelezen. Mensen die hier koel onder blijven, hebben simpelweg geen hart! Echt prachtig hoe Hojo erin slaagt de lezer bij de keel te grijpen in die laatste hoofdstukken, in die laatste pagina’s.

De tekenstijl is zoals steeds onovertroffen. Hojo blijft een meester in het tekenen van zijn realistische personages, ook al gebruikt hij wel vaak typepersonages in zijn verschillende reeksen. De vader van Sarah heeft hier immers wel erg veel weg van een veel voorkomend personage in City Hunter.

Ook de humor werd niet vergeten in Sous un rayon de soleil… Op perfect uitgekiende momenten weet de mangaka er een grappige noot tussen te gooien zodat het allemaal luchtig blijft, en niet alleen een plezier voor het oog is, maar ook een plezier om de boekjes te lezen.

Sous un rayon de soleil… is een manga die een heel erg groot publiek zal kunnen bekoren. Alleen is het net als bij de andere werken van Hojo moeilijk om er nog exemplaren van te vinden. Het is afwachten of Génération Comics die de rechten heeft overgekocht van Tonkam de manga zal heruitbrengen. Deze manga verdient het alvast.