Slam Dunk

Mangaka: Takehiko Inoue
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 31
Volumes Japans: 31
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Hanamichi Sakuragi is een vechtersbaas met echter weinig succes in de liefde. Na 50 afwijzingen vindt hij uiteindelijk de ware liefde: Haruko. Het meisje is de zus van de kapitein van een basketbalteam, Akagi. Om Haruko te imponeren schrijft Sakuragi zich in bij het basketbalteam van Akagi, Shohoku. Maar na enkele amusante ‘probleempjes’ bij zijn eerste ontmoeting met Akagi heeft deze laatste het niet echt op Sakuragi begrepen. Als blijkt dat Haruko ook nog eens meer belangstelling toont voor die andere ‘rookie’ in het team, Kaede Rukawa, beslist Sakuragi ontgoocheld uit het team te stappen. Maar hij krabbelt echter terug, hij is immers een genie (of dat wil hij althans graag geloven)!

Deze manga volgt dus de eerste stappen die Sakuragi in het basketbalmilieu zet. We volgen zijn evolutie van een speler die met zijn hoofd tegen de ring stoot tijdens een dunk tot een volwaardige speler die alle aspecten van het spel beheerst. In het begin gaat dit met horten en stoten. Sakuragi moet beginnen met de basis en vindt dit een genie onwaardig, maar na verloop van tijd zal hij inzien dat dit de juiste methode is en ondanks een blijvend protest – hij heeft immers een reputatie hoog te houden – zal hij de basistraining serieus beginnen nemen.

Tijdens een oefenmatch tegen Ryonan komt Sakuragi onder de indruk van de capaciteiten van ene Sendoh en deze zal inzien dat Sakuragi het potentieel heeft om het ver te schoppen. Tijdens een duel moedigt Sendoh Sakuragi aan goed te trainen en meer heeft Sakuragi niet nodig. Nog nooit was hij zo gemotiveerd om iets tot een goed einde te brengen.

Slam Dunk is een manga over basket, laat dit wel wezen. Haat je deze sport dan zal je er maar weinig aan vinden, vooral de latere volumes staan vol van de wedstrijdbeschrijvingen en sommige durven wel eens tot vier volumes aanslepen. Maar Slam Dunk biedt veel meer dan basket alleen. Als je in aanraking wilt komen met een van de aspecten die de Japanse humor zo grappig maakt, dan moet je Slam Dunk kopen. Regelmatig laat Takehiko Inoue zijn personages aan het woord in superdeformed stijl, met andere woorden, een te groot hoofd op een klein lijfje. Wanneer Inoue dit doet lig je meestal plat van het lachen.

De tekenstijl van Inoue is zeer aangenaam. Hij beheerst zijn techniek en laat zijn personages vooral veel zweten. Zonder twijfel is Slam Dunk de manga waar de personages het meest zweet verliezen.

Maar wat waarschijnlijk het meest aantrekkelijke is aan deze manga zijn de charismatische personages. Sakuragi, Sendoh, Akagi, Ryota, Anzai,… stuk voor stuk personages die er staan. Je begrijpt heel goed waarvoor ze het allemaal doen. Akagi wiens droom het is het onoverwinnelijk geachte team van Kainan te verslaan, Ryota die het hart van de aantrekkelijke manager Ayako wilt veroveren, … Ze hebben allemaal hun beweegredenen om te doen wat ze zo goed kunnen: basketten.

Een manga waaraan je onmiddellijk verkocht bent, en die je onmogelijk nog zal loslaten.