Sky Hawk

Mangaka: Jirô Taniguchi
Uitgever: Casterman
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Jirô Taniguchi is van alle markten thuis. In het Nederlands krijgen we vooral zijn intimistische, nostalgische werk te lezen, maar de Franse fans hebben een veel breder spectrum om uit te kiezen als het om het oeuvre van Taniguchi gaat. De Sakka-collectie van Casterman schotelt ons nu de eerste western van Taniguchi voor. Wij waren alvast benieuwd!

In de negentiende eeuw belanden twee Japanse samoerais in Noord-Amerika. Ze hebben het echter moeilijk hun plaats te vinden in deze nieuwe wereld. In de mijnen werden ze opgelicht en het goudzoeken vlot niet. Tijdens een jachttochtje vinden ze een Indiaanse vrouw, Running Deer, die net bevallen is. De vrouw is gewond en helemaal alleen. Enkel haar pasgeboren dochtertje is bij haar. Ze blijkt op de vlucht voor haar blanke meester en de twee Japanse vrienden zullen zich over haar en haar pasgeboren dochtertje ontfermen.

Via Running Deer komen ze in contact met de oglalas indianen. Deze stam vecht net zoals vele anderen om het behoud van hun territorium. Niet alleen met de vijandige Crow indianen, maar ook en vooral met de Amerikanen en hun blauwbloezen.

Voor de Japanners is het duidelijk dat ze eindelijk hun nieuwe thuis hebben gevonden. Bij de indianen vinden ze heel wat terug van hun Japanse levensstijl, het eergevoel voorop. Maar een leven in peis en vree is hen niet gegund. Het gebied van de oglalas ligt pal in het midden van het traject van het ijzeren paard van de blanken. Kunnen Sky Hawk en Winds Wolf – zoals ze door de indianen genoemd worden – hun nieuwe vrienden helpen van de ondergang?

In Sky Hawk bevestigt Taniguchi nogmaals zijn veelzijdigheid. Sky Hawk is een prachtig verhaal tegen een boeiende en sterk uitgewerkte achtergrond die dan nog eens historisch correct blijkt te zijn. Taniguchi heeft zich grondig gedocumenteerd over de periode en heeft ook onderzoek gedaan naar Japanners die toen naar Noord-Amerika trokken. Je volgt als het ware twee parallelle verhalen die naadloos in elkaar overlopen. Enerzijds het verhaal van Sky Hawk en Winds Wolf die zich als Japanners wonderbaarlijk weten te integreren bij de indianen, en anderzijds de strijd van diezelfde indianen met de Noord-Amerikaanse blanken om hun grondgebied.

Ondanks Taniguchi’s statische tekenstijl slaagt hij erin ook de actiescènes prachtig weer te geven. Het lijkt allemaal levensecht en bevordert zeker het leesplezier.

Sky Hawk is andermaal een bewijs dat Taniguchi de meest westerse is onder de mangaka’s. Western is enorm aanwezig in de westerse strip maar kan op niet veel interesse rekenen bij de mangalezers. Voor Taniguchi was het echter een genre dat hem erg beïnvloed heeft en hij speelde al 20 jaar met het idee om een eigen westernstrip te maken. Eindelijk is het hem gelukt. En hoe!