Silver Spoon

Mangaka: Hiromu Arakawa
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 6
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Hiromu Arakawa kennen we natuurlijk allemaal als de immens populaire mangaka van Fullmetal Alchemist. Na 27 volumes liet ze de broertjes Elric voor wat ze zijn en wierp ze zich op de landbouw. Silver Spoon werd het boeiende resultaat en de reeks werd in het Frans opgepikt door uitgeverij Kurokawa.

Yugo Hachiken is een intelligente jongen. De boekenwurm doet zijn best op school en haalt mooie resultaten. Hij verbaast vriend en vijand door plotseling voor de landbouwschool te kiezen. Daar zal hij ongetwijfeld de beste student van de klas zijn! Maar dat draait toch even anders uit dan gepland…

De medestudenten van Yugo zijn allemaal gedreven en ijverig, en missen wel vaak de intelligentie van Yugo maar overklassen hem op het gebied van praktijkervaring. Vaak willen ze immers in de voetsporen treden van hun ouders waardoor ze al veel voorsprong hebben. Bovendien vindt Yugo het confronterend dat ze allemaal een droom nastreven. Iedereen op de Ohezo landbouwschool weet waar zijn toekomst ligt. De enige droom die Yugo nastreeft is die om de beste leerling van de klas te zijn… Ietwat minnetjes tegenover de grootse dromen van zijn medestudenten.

Toch zal Yugo de moed niet laten zakken. Hij heeft immers nog wel meer redenen om te kiezen voor deze afgelegen school waar de studenten op internaat verblijven. Hij zal er het zware, fysieke werk en het vroege ontwaken moeten bijnemen!

In Silver Spoon wuift Hirumo Arakawa de avontuurlijke shonen uit. Ze kiest resoluut voor de humor. Waar de humor in FMA aanwezig was maar wel op de achtergrond bleef, is dat in Silver Spoon wel even anders. Als deze manga je niet aan het lachen brengt, leg je hem beter weg, want humor is waar Silver Spoon om draait. Gelukkig is het niet alléén humor. Arakawa zet wederom boeiende personages neer – ook al lijken we er soms te ‘herkennen’ uit FMA – en de achtergrond van de landbouwschool is een uniek gegeven dat bovendien enorm goed is uitgewerkt. Het lijkt erop dat Arakawa er nogmaals in slaagt een pareltje af te leveren!