Sidooh

Mangaka: Tsutomu Takahashi
Uitgever: Panini
Volumes Frans: 14
Volumes Japans: 25
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Tsutomu Takahashi is in Japan een gevierd mangaka waar ook wij kennis mee maakten via het erg sterke Bakuon Retto – elders reeds besproken op Mangaheuvel. Bakuon Retto mag dan wel zijn meest persoonlijke werk zijn, het is lang niet zijn enige klassiekers. Ook Sidooh mag zeker tot het betere werk gerekend worden…

Sidooh vertelt het verhaal van de broers Shotaro en Gentaro die leven in het feodale Japan van de 19de eeuw. De westerlingen hebben voet gezet op Japanse grond en brengen niet alleen wetenschappelijke vooruitgang maar ook heel wat ziektes met zich mee. Een cholera-epidemie teistert Japan en maakt duizenden doden – waaronder de moeder van de jonge tieners Shotaro en Gentaro…

Sidooh vangt aan in 1858 wanneer de moeder van de kinderen op sterven ligt. De jongens zoeken hulp maar hulp kan niet meer baten. Met haar laatste adem geeft hun mama nog één tip aan haar jongens: word sterk, of sterf… En volgens dat advies zullen de jongens gaan leven…

De twee weeskinderen zoeken hun weg in een harde wereld en zullen geconfronteerd worden met heel wat miserie. Het lijkt van de regen in de drop te gaan voor Shotaro en Gentaro maar uiteindelijk zullen ze hun plaats afdwingen in een vreemde boeddhistische sekte waar ze niet alleen gevoed zullen worden, maar ook gevormd zullen worden tot samoerai…

Shotaro en Gentaro zullen belangrijke pionnen worden in het strategische spel dat gespeeld wordt tussen de Japanse heersers en de Amerikaanse veroveraars. Het vernuft van Shotaro, het impulsieve karakter van zijn broertje Gentaro, maar vooral hun samoeraivaardigheden zullen zwaar op de proef gesteld worden in Sidooh.

Sidooh is een 25-delige reeks die in het Frans wordt uitgegeven (stopgezet?) bij Panini. De seinen manga gepubliceerd in Young Jump wordt aangeraden voor liefhebbers van het betere samoeraiwerk zoals Vagabond van Inoue en Habitant de l’infini van Hiroaki Samura, maar waar wij normaal allergisch zijn aan samoeraimanga viel deze Sidooh zelfs bij ons in de smaak door de sterke karakterontwikkeling en het geopolitieke spel dat gespeeld wordt. Een aanrader!