Short Program

Mangaka: Mitsuru Adachi
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 2
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Short Program van Mitsuru Adachi is een bundel kortverhalen. Achttien verhalen die bol staan van de gevoelens. Het is niet mijn bedoeling een korte inhoud van deze kortverhalen te geven, maar weet dat het centrale thema de liefde is, liefde voor je partner, je vrienden, of gewoon je hobby. En met hobby bedoel ik hier meestal sport. Een manga van Adachi zonder sport is immers ondenkbaar, vooral de verhalen uit het derde volume van deze reeks hebben meestal als thema een sport, meestal beoefend tijdens de middelbare school.

Als je deze manga openslaat zal het de wel erg aparte tekenstijl zijn van Adachi zijn die je direct opvalt. Het is een bundel kortverhalen met telkens weer andere personages, maar toch lijken ze allemaal op elkaar. Adachi heeft duidelijk één typepersonage waar hij bij het tekenen nauwelijks van afwijkt. Gelukkig voor de lezer ligt de sterkte van een Adachi manga bij het verhaal, en dan vooral de uitwerking van het karakter van de personages. Stuk voor stuk uit het leven gegrepen, met vooral een nadruk op welke hun dromen zijn. Laat je dus vooral niet afschrikken door de tekenstijl, je zal al snel merken dat hoewel ze erg apart is, dat het nergens een storende factor is tijdens het lezen. En hoewel deze bundel dateert van het einde van de jaren tachtig, merk je al snel op dat Adachi zijn stijl toen al volledig beheerste.

Deze manga leest erg snel weg. De verhalen zijn niet allemaal even sterk, maar blijven je bekoren, zeker ook omdat ze nooit te lang zijn. Je slaat de pagina’s om zonder er bij stil te staan. Het moet dan ook gezegd dat Adachi heel veel kan zeggen, zonder veel tekst te gebruiken. Deze manga heeft dan ook een hoog poëtisch en vooral dromerig karakter.

Is dit nu een manga die je moet kopen? Ja en nee. Er gaan mensen zijn die hier helemaal niet door gepakt gaan zijn. Bij mij waren er verhaaltjes die me bij de keel grepen, andere die me eerder koud lieten, bij anderen zullen het misschien andere verhalen zijn die hun juist bekoren, nog anderen zullen echter totaal voorbijgaan aan de charme van deze manga.

En toch kan ik iedereen maar aanraden deze manga te proberen. Het is immers lang de enige manga van Adachi geweest die vertaald was in onze contreien. De Japanse uitgeverij is immers erg hard tijdens de onderhandelingen en eist een hoge oplage voor het werk van deze meester. Het is pas recentelijk dat ze blijkbaar wat water bij de wijn hebben gedaan want nu kondigen Glénat en Tonkam ook manga aan van Adachi. Hopelijk kennen ze het verhoopte succes zodat we ons aan meer reeksen van dit icoon kunnen verwachten.

Short Program zelf zal door Tonkam niet meer heruitgegeven worden en ze verliezen er eind 2003 de rechten op. Dus geïnteresseerden reppen zich beter om nog een exemplaar vast te krijgen.