Shonen Note

Mangaka: Yuki Kamatani
Uitgever: Akata
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 8
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ook na het vertrek van Dominique Véret blijft uitgeverij Akata (soms) verrassen. Met “Nos c(h)oeurs évanescents” verrassen ze vooral met de titel die ze aan de seinen manga “Shonen Note” van mangaka Yuki Kamatani geven.

Yutaka Aoi mag naar de bovenbouw van de middelbare school. Wanneer hij voor het eerst langs de school passeert, hoort hij het koor van de school zingen. De jongen raakt meteen ontroerd door het gezang en heeft slechts één droom: het koor vervoegen als sopraan…

In eerste instantie doet iedereen wat meewarig over zijn uitgesproken wens om het koor te vervoegen. Een jongen als sopraan? Die hoge stem is immers vooral weggelegd voor vrouwen. Maar Yutaka zal iedereen verbazen met zijn prachtige stem. Een uniek talent!

De introverte Yutaka zal openbloeien dankzij de muziek en met zijn stem en pure karakter zal hij iedereen voor zich winnen. Maar wat als de jongen door de puberteit moet en de baard in de keel krijgt? Zal hij dan nog steeds sopraan kunnen zijn? Twijfels steken de kop op…

In deze gevoelige seinen manga zullen we de levenspaden van de leden van het koor volgen. Niet alleen hun muzikale pad zullen we volgen, maar ook hun worsteling met de puberteit en het opgroeien tot (jong)volwassene.

Shonen Note, oftewel “Nos c(h)oeurs évanescents”, is echt wel een heel “pure” manga. Net zoals de persoonlijkheid van Yutaka is ook de gehele manga als “puur” te bestempelen. We volgen oprechte gevoelens van vaak erg gevoelige jongeren en hun omgeving. Als je niet allergisch bent aan het thema van het koor, dan zal je zeker ook ontroerd worden door de sfeer die deze achtdelige reeks uitademt.