Shonan Junaï Gumi

Mangaka: Toru Fujisawa
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 31
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Pika, toen nog gekend onder de naam Manga Player, lanceerde midden jaren negentig al het magazine Manga Player waarin ze onder meer GTO publiceerden. Het magazine was echter commercieel geen succes en het werd opgedoekt. De series met potentieel werden uitgebracht in de door ons beter gekende vorm van tankoubons, oftewel de gewone mangavolumes. Aldus de valse start van het immens populaire GTO verhaal.

Enkele jaren later achtte Pika de markt rijp om opnieuw uit te pakken met een prepublicatiemagazine. En welke serie konden ze beter gebruiken als uithangbord voor Shonen Collection dan, jawel, Shonan Junaï Gumi, de reeks die in Japan GTO voorafging. En omdat Shonan Junaï Gumi nu niet zo lekker in de mond ligt en eigenlijk helemaal niet naar GTO verwijst, gaven ze het verhaal de ondertitel “Young GTO” mee. Een wel erg belachelijke keuze als je weet dat GTO in feite staat voor Great Teacher Onizuka. Als je dan weet dat Eikichi Onizuka nog in het middelbaar zit tijdens de gebeurtenissen in Shonan Junaï Gumi dan frons je wel eens de wenkbrauwen. Blijkbaar wil Pika erg ver gaan om het publiek van GTO aan te spreken.

Shonan Junaï Gumi is dus het verhaal van Eikichi Onizuka, de erg rebelse leerkracht uit GTO, en zijn kompaan Ryûji Danma, die ook wel af en toe zijn neus aan het venster steekt in GTO. Bij het vallen van die twee namen kan je je wel al een beetje inbeelden welke kant het zal opgaan met de verhaallijn. Geweld en perversiteiten. Wat kan je nog meer wensen, zou ik zo zeggen!

Het verhaal begint op een moment dat de twee hoofdpersonages beslissen een nieuw leven te beginnen. In hun leven dat nu toch al zestien lange jaren duurt zijn ze er immers nog steeds niet in geslaagd een vriendinnetje te hebben, en ze beslissen hun gewelddadige leven achter zich te laten, met hun rebelse haartooien naar de kapper te gaan, de ongure Shonan buurt achter zich te laten en zich in te schrijven in een nieuwe school waar niemand hun verleden kent. Het lijkt hen duidelijk dat ze daar rap eens wat zullen gaan seksen. Ze komen echter al snel in aanraking met twee van hun (natuurlijk) vrouwelijke leerkrachten waar ze niet ongevoelig voor zijn.

Shonan Junaï Gumi speelt meer nog dan GTO op de humor. Eikichi en Ryuji die op alle mogelijke manieren proberen aan een lief te geraken, en als er dan eens vrouwen op hun vallen dan is er altijd een onverwacht probleem waardoor ze ook dan weer niet tot de daad kunnen overgaan. Het is maar logisch dat ze zich af en toe eens moeten afreageren, kwestie van de frustraties wat van zich af te vechten.

De humor zit ook in de tekeningen. De gekke bekken die Eikichi trekt zijn echt hilarisch. Toru Fujisawa beheerst zijn stijl nog bijlange niet zoals in GTO, en toch passen de ietwat trashy tekeningen perfect bij het ook meer rebelse verhaal van Shonan Junaï Gumi. Waar GTO zowat iedereen kan aanspreken richt Shonan Junaï Gumi zich tot een veel speciefiekere doelgroep. En hopelijk laat die zich niet afschrikken door de wat ouderwetse en onafgewerkte tekeningen van deze reeks want Shonan Junaï Gumi is dan wel niet even diepgaand als het meesterwerk dat GTO is maar blijft toch een erg aangename lectuur.