Shin Angel

Mangaka: U-Jin
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 4
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Halfweg de jaren negentig was er een manga die voor enorm veel commotie zorgde. Het was zo erg dat de reeks niet meer in de winkelrekken mocht liggen. Welke reeks kan zo’n impact gehad hebben? Angel, van U-Jin.

We zijn nu meer dan tien jaar verder en uitgeverij Asuka acht de tijdsgeest rijp voor het vervolg op deze erg gecontesteerde manga. De mangamarkt (en de lezers) zijn ouder geworden en de hetze rond “manga = sex en geweld” is toch ietwat gaan liggen. De manga wordt voor alle zekerheid verkocht in plastic en met de vermelding 18+.

Angel is één van dé topreeksen van U-Jin (Amour en cours, Peach, Journal intime de Sakura,…). Vermits de reeks na het eerste volume niet meer publiekelijk in de winkels verkocht mocht worden was het echter bijna onmogelijk om er in België aan te geraken. Ik heb de eerste reeks dan ook nooit gelezen. Toch vond ik dat ik het vervolg, Shin Angel, een kans moest geven.

U-Jin herneemt zijn verhaal een tiental jaren na het einde van Angel. We volgen Kosuke die sinds kort ontslagen werd en aan de grond zit. Zijn vrouw Shizuka kon hem immers niet vergeven dat hij al hun geld opdeed aan stripteaseclubs en hoertjes en vroeg de echtscheiding aan. Zonder job, zonder vrouw en met een enorme schuldenlast vangt dit verhaal aan voor Kosuke.

Op het moment dat Kosuke het totaal niet meer ziet zitten wordt hij aangesproken door een bloedmooie vrouw. Zij zal hem verleiden en erachter komen dat Kosuke gezegend is met een lid om u tegen te zeggen. Kosuke is dan ook ideaal voor haar bedrijf Swallow… Een bedrijf dat gigolo’s uitzendt…

Kosuke is niet happig om een gigolo te worden want zo zal hij Shizuka nooit terugwinnen, maar hij ziet geen andere uitweg om z’n schuldenberg in te lossen. Hij gaat akkoord… voor één keer! Maar die ene keer zal meer dan vier volumes lang worden…

Elk hoofdstuk vormt een nieuwe opdracht voor Kosuke. Zijn klanten zijn vaak erg bekend of op z’n minst erg rijk. Hij doet z’n ding bij weervrouwen, air hostessen, golfsters,… En telkens laat hij z’n cliënte bevredigd achter.

Shin Angel is natuurlijk een eromanga. Of wat had je gedacht van U-Jin? Hij hanteert hier een iets realistischere tekenstijl dan in Peach of Amour en cours en dat ligt me duidelijk beter. Shin Angel is erg recent en het oogt allemaal erg fijn.

Qua verhaal moet je hier natuurlijk geen wonderen verwachten. Alles staat in het teken van de seks en af en toe gebeurt er iets waardoor Kosukes relatie met Shizuka weer beter/slechter gaat.

Shin Angel is eerder van het degelijke niveau van Journal intime de Sakura dan van het veel mindere niveau van Amour en cours of Peach, maar het blijft weinig om het lijf hebben – letterlijk en figuurlijk. Of Angel ‘epischer’ was dan dit vervolg of als het gewoon cult is geworden omdat het voor de echte mangaboom gereleased werd is me niet duidelijk en zal me niet duidelijk worden zolang er geen heruitgave komt van Angel. Shin Angel blijft dus voer dat uitsluitend gericht is op de liefhebbers van het erotischere genre.