Secrets de Léa

Mangaka: Yuu Yabuuchi
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 8
Score:

0 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Akata/Delcourt probeert vaak vernieuwend uit de hoek te komen, of toch een extra cachet of meerwaarde mee te geven aan de nauwkeurig uitgekozen manga’s die ze op de markt brengen. Les Secrets de Léa is een educatieve manga voor kinderen, een manga waarin ze op verhalende manier leren over de veranderingen die ons lichaam meemaakt bij het opgroeien.

Léa Tachibana is een vrolijke meid van 10 jaar. Ze is dolgelukkig want haar mama is zwanger! Dat betekent dat ze binnenkort een ‘grote zus’ wordt. Super! Maar de zwangerschap van haar moeder brengt vanalles teweeg in het jonge leven van het meisje. Ze moet haar mama helpen in het huishouden als ze in het ziekenhuis belandt en ondertussen lijkt ook haar eigen lichaam allerlei fases te doorlopen. Waarom is haar slipje soms vochtig bij het opstaan? Waarom hebben sommige vriendinnetjes al borstjes en zij nog niet? En hoe komt het eigenlijk dat mama plotseling zwanger werd? Allemaal vragen die Léa zich stelt en die aan bod komen in deze achtdelige serie.

Yuu Yabuuchi behandelt in deze manga de vragen die kinderen zich stellen bij de overgang naar de puberteit. Op een heel aangename, onschuldige manier krijgen de hoofdpersonages te maken met allerlei vragen over liefde, intimiteit en hun lichaam en op een weinig belerende manier worden deze vragen beantwoord door middel van de verhaallijnen.

Les secrets de Léa gaat op een heel aangename, vertellende manier om met de vragen die een kind zich kan stellen bij de overgang naar de puberteit en juist omdat het allemaal ingenesteld wordt in het verhaal is dit een ideale manier om bepaalde thema’s aan te kaarten. Een verrassing van formaat!