Sayonara Football

Mangaka: Naoshi Arakawa
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Mangaka Naoshi Arakawa kennen we allemaal van het sublieme Your Lie In April dat ook in Frankrijk aanslaat. Met het Europees Kampioenschap voetbal dat deze zomer plaatsvond in Frankrijk in gedachten, dacht uitgeverij Ki-oon dat het wel commercieel interessant kon zijn om een eerder werk van de mangaka uit te brengen, namelijk Sayonara Football.

Sayonara Football is een tweedelige manga waarin we Nozomi volgen. Nozomi is een meisje dat alles kan met een bal. Ze dribbelt moeiteloos elke jongen in haar club. Maar elk jaar wordt het verschil in gestalte en fysiek iets groter tussen de jongens en het meisje. Haar droom is om de officiële selectie van haar schoolelftal te halen en mee te doen aan een match maar haar coach geeft haar telkens categoriek een ‘njet’. Het fysieke verschil met de jongens is te groot in een echte wedstrijd. Maar Nozomi is vastberaden haar coach zijn ongelijk te bewijzen…

Sayonara Football heeft als onderwerp voetbal, maar het thema van de manga graaft veel dieper. Vriendschap, opgroeien, jezelf overstijgen,… Het komt allemaal aan bod in deze manga van Naoshi Arakawa. Je duimt als lezer dat Nozomi de kans krijgt zich te bewijzen. De vriendschap en camaraderie tussen de spelers en de onderlinge verhoudingen tussen Nozomi en haar vrienden speelt echter, net zoals in Your Lie in April, een even grote rol in de sterkte van deze manga.

Sayonara Football is een boeiende manga die fans van Naoshi Arakawa zeker zullen smaken. Uiteraard mist een tweedelige reeks de diepgang die een langere reeks kan bieden, maar laat dat je allerminst tegenhouden.