Sawako

Mangaka: Karuho Shiina
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 8
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Net zoals onze eigen Kana is ook de Franse tak van Kana voornamelijk opgebouwd rond populaire shonen reeksen. We kunnen de shonen hun core business noemen. Toch erkent ook Kana dat shojo steeds populairder worden en ze bieden het vrouwelijke publiek enkele leuke series aan – zonder daarom overdadig veel shojo manga op de markt te gooien. We mogen dan ook hopen dat elke reeks zorgvuldig uitgekozen is en een zekere kwaliteitsnorm haalt. Haalt ook het hier besproken Sawako die norm?

Sawako is een wat vreemd meisje. Ze boezemt zowat iedereen op school angst in. Haar uiterlijk maar ook de manier waarop ze zich gedraagt jegens haar klasgenoten gaven haar de bijnaam: Sadako, naar het personage uit de Ring-films.

Kazehaya is haar mannelijke tegenpool. Hij is populair bij iedereen en is een vlotte, open jonge kerel. Zelfs tegen Sawako is hij vriendelijk en spontaan.

Deze manga blijft een shojo en het wordt al snel duidelijk dat Sawako en Kazehaya naar elkaar toe zullen groeien. Sawako zal openbloeien dankzij Kazehaya en zal zich langzaamaan integreren in de klas. Maar ook Kazehaya is meer dan geïntrigeerd door Sawako. Hij zal op zijn beurt getroffen worden door haar charmes. Maar hun liefdespad zal natuurlijk niet over rozen gaan…

Sawako was een voor mij onbekende shojo waarvan het uitgangspunt me wel aansprak. In tegenstelling tot andere ‘lelijke eendjes’ uit manga’s ziet Sawako er ook echt wat vreemd en beangstigend uit. De tekenstijl is typisch shojo. Niet echt origineel maar wel erg doeltreffend. Sawako is een shojo die vlot leest en geen overdaad heeft aan tierlantijntjes. Een pluspunt voor ondergetekende die het moeilijk heeft met de overdaad aan details die shojo mangaka wel eens in hun reeksen durven proppen.

Als eindconclusie kan ik stellen dat Sawako een doorsnee shojo is. Oké, het uitgangspunt is origineel maar de uitwerking ervan blijft braafjes en mangaka Karuho Shiina kleurt nergens al te veel buiten de lijntjes. Beter dan middelmatig maar nu ook weer niet zo beklijvend dat elke shojo fan naar de mangaboer moet hollen. Staat de korte inhoud je aan? Dan zal je hiervan genieten. Zegt de samenvatting je niet veel, dan zal de manga je waarschijnlijk niet overtuigen dankzij andere kwaliteiten.

We moedigen wel het initiatief van Kana aan die de eerste twee volumes aan een chouchou-prijs van € 4,5 aanbiedt. Een lagere instapdrempel die meer volk naar de titel moet trekken en dat kunnen we enkel toejuichen.