Sauveteur (Le)

Mangaka: Jiro Taniguchi
Uitgever: Casterman
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Vlamingen en Nederlanders hebben in de eigen taal enkel nog maar kunnen kennismaken met Jiro Taniguchi via de uitgave van ‘De Magische Berg’. Voorlopig blijken de uitgeverijen nog niet warm te lopen voor de meest Europese onder de mangaka. Dat is in Frankrijk wel anders. Kana (Made In) en Casterman (Sakka) verdelen onder elkaar het ganse oeuvre van Taniguchi en overstelpen de markt met zijn one-shots en korte reeksen. Als fan ben ik daar niet rouwig om en kan ik enkel toejuichen dat ik Taniguchi’s werk kan lezen in een voor mij verstaanbare taal. Hopelijk volgen onze eigen uitgeverijen ooit deze Taniguchi-politiek.

Shiga is een alpinist. Nors en teruggetrokken leeft hij in de Japanse Alpen. Dertien jaar geleden vroeg zijn beste vriend Sakamoto hem, net voor hij stierf, om altijd voor zijn dochtertje te zorgen. Vermits Shiga met een enorm schuldgevoel achterbleef na de dood van Sakamoto heeft hij deze wens altijd in het achterhoofd gehouden.

En nu is het tijd om zijn belofte na te komen. Megumi was drie toen haar vader stierf, maar is ondertussen opgegroeid tot een puber. In het bijzijn van haar moeder is ze de perfecte studente, maar dat blijkt slechts een rol te zijn… Het meisje verdwijnt op een dag spoorloos. Is ze van huis weggelopen? Is haar iets overkomen?

Shiga zal zijn bergen achter zich laten en naar Tokio afdalen. Hij belooft de bezorgde moeder van Megumi dat hij haar dochter zal terugvinden. De politie blijkt immers maar weinig vertrouwen uit te stralen. De alpinist zal proberen te achterhalen hoe en waarom het meisje spoorloos verdween.

Al snel blijkt dat Megumi niet zo’n voorbeeldige studente was als haar moeder dacht. Ze hing vaak rond in Shibuya, de buurt van vertier en decadentie. Haar beste vriendin zal Shiga een spoor geven, en dat ziet er allesbehalve rooskleurig uit…

Le Sauveteur toont ons alweer een nieuw facet van Taniguchi’s oeuvre. Het alpinisme speelt hier op de achtergrond een rol, en zal bij de conclusie sterk naar voren treden, maar met Shiga zet Taniguchi een personage neer dat vanuit de rustige, weidse Alpen neerdaalt in het bruisende Shibuya, een wereld die helemaal de zijne niet is. Toch zal Shiga slagen daar waar andere volwassenen geen greep krijgen op de jeugd in Shibuya. Het zal tijd, energie en brute kracht vergen, maar respect dwing je af.

Le Sauveteur is echter in de eerste plaats een soort detectiveroman. Het begint op een rustige manier in de Alpen die prachtig worden weergegeven in de enkele kleurenpagina’s die dit one-shot telt, om dan voortgezet te worden in het bruisende Tokio van vandaag. Onmiddellijk zal ook het ritme van het verhaal de hoogte ingejaagd worden. De vragen die Shiga moet oplossen bij het onderzoek naar de verdwijning van Megumi zullen de lezer ook zelf bezighouden en een zekere ongerustheid daalt neer wanneer blijkt dat Megumi in gevaar zou kunnen zijn.

Le Sauveteur is een weinig bekend werk van Taniguchi maar hijst zich zonder problemen in de hoogste regionen van zijn oeuvre. Het is spannend, beklijft en ook hier weet Taniguchi perfect het verleden te betrekken bij zijn verhaal, bij zijn personages, bij hun beweegredenen om te ageren in het heden.

Le Sauveteur begint op een rustige manier om dan gestaag toe te werken naar een helse finale. Deze manga leg je niet zomaar weg, de emoties zullen blijven nazinderen.