Sasamekikoto

Mangaka: Takashi Ikeda
Uitgever: Clair de Lune
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 8
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Clair de Lune is één van die recente Franse manga-uitgeverijen die het moeilijk hebben om zichzelf op de kaart te zetten. Maar aangezien ze ondertussen toch weer enige tijd meedraaien achtte ik het moment rijp om eens één van hun reeksen te testen. En de covers van Sasamekikoto zagen er zo zalig poëtisch uit. Mijn keuze was snel gemaakt.

Ushio is een sociale flapuit. En een lesbienne. Maar zo noemt ze zich natuurlijk niet. Ze is een meisje dat van meisjes houdt. Zeemzoeterig puberaal is haar leidmotief want ze valt op elk knap meisje dat haar pad kruist. En telkens weer blijkt dat meisje onbereikbaar.

Sumika is haar beste vriendin. Zij is het schoolvoorbeeld van de ideale schoondochter. Ze haalt goede punten, is goed in sport, heeft haar uiterlijk mee. maar toch heeft ze geen vriendje. Ze is namelijk heimelijk verliefd op haar beste vriendin, Ushio. Maar die gevoelens kan ze niet uitspreken. Die kunnen enkel gefluisterd worden. En “murmures” is dan ook de ondertitel van het al eveneens onuitspreekbare “Sasamekikoto”.

We hebben hier met andere woorden te maken met een yuri, een manga waarin lesbische relaties naar voren komen. Toch kan je dit evenzeer als een huppeldepup shojo bestempelen. Het blijft allemaal nogal giechelachtig en zeemzoeterig. De gevoelens weten je als lezer nergens te raken.

Ook de tekenstijl van Takashi Ikeda is maar povertjes. De pagina-indeling blijft braafjes, de pennentrekken cliché en de personages zijn niet altijd even herkenbaar.

Een slechte manga is dit echter ook weer niet. Het is gewoon niet wat je verwacht van de mooie, sfeervolle, poëtische covers. Je verwacht je aan een volwassen yuri met intense gevoelens en diepgravende levensvragen rond ontluikende lesbische relaties. En dan is het even slikken als je een huppeldepup shojo voorgeschoteld krijgt.