Saru Lock

Mangaka: Naoki Serizawa
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 11
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Pika heeft nu reeds sinds lang hun Senpaï collectie voor de wat explicietere reeksen. Het uithangbord hiervan blijft toch wel Step up Love Story – de sex-encyclopedie tussen aanhalingstekens. Ondanks dat geen enkele reeks het 15+ label meer verdient dan deze reeks doen er toch enkele hun uiterste best om deze manga te evenaren in perversiteiten. Doet Saru Lock mee aan dit opbod?

Yatarô Sarumaru – Saru voor de vrienden (en vijanden) – is een jonge kerel die uitblinkt in het openen van allerlei sloten. Hij werkt dan ook niet voor niks in de slotenwinkel van zijn vader. Dit handigheidje zal hem de hoofdrol in deze manga opleveren.

Het begint allemaal met een onschuldig klusje dat aan Saru wordt opgedragen door… een yakuza. Deze yakuza blijkt de ‘manager’ te zijn van Saru’s favoriete ‘idol’ Yukiko Fukune. Deze rijzende ster in de Japanse showbizz krijgt het momenteel zwaar te verduren want haar ex-vriendje heeft een sex tape van haar gemaakt en gaat deze publiek maken.

Saru wordt min of meer gedwongen om in te breken en de originele kopie vast te krijgen zodat deze tape niet in productie kan gaan. Een klus die niet enkel moet dienen om Saru en zijn beste vriend uit de handen te houden van de bewuste yakuza manager van Yukiko, maar die tevens het vertrouwen van Yukiko in het mannelijk geslacht moet herstellen! Allemaal erg eerbaar, of toch niet?

De manga zelf is immers net dat tikkeltje minder eerbaar voor het vrouwelijk geslacht. Deze manga is dan ook geschreven voor een jong, mannelijk publiek en dan is het allemaal wat macho getint, met vrouwelijk schoon dat uit de handen van bad boys moet gered worden door onze nog steeds maagdelijke helden. Als je je aan deze stereotiepe clichés stoort dan loop je best in een wijde boog rond deze reeks heen.

Is dit geen probleem voor je dan biedt Saru Lock best wel vermakelijk entertainment. Saru is de jongen met de wat ruige look en de perverse gedachten en hobby’s, maar als puntje bij paaltje komt laat hij z’n (goede) hart spreken.

Zijn dikke – letterlijk en figuurlijk – vriend Yamamoto handelt vooral in porno en zijn rol in de manga bestaat er voornamelijk in om naakt te masturberen in de slotenwinkel van Saru of om Saru te helpen problemen op te lossen, of moet ik zeggen Saru helpen in problemen te komen.

Saru Lock is een typische reeks voor de wat gefrustreerde tiener – of iedereen die zich met dat doelpubliek kan vereenzelvigen. De verhalen zijn echter leuk om lezen, er zit wat humor in en de personages zijn erg vermakelijk. Geen hoogvlieger maar wel een goede middenmoot in het genre.