Sanctum

Mangaka: Boichi / Masao Yajima
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 5
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Boichi kennen we van het one-shot Hotel en van de kaskraker Sun-Ken-Rock. Deze keer gebruikt hij zijn prachtige pennentrekken om leven te geven aan een scenario bedacht door Masao Yajima. Benieuwd of ook dit werk weer weet te overtuigen dankzij de Boichi touch!

Luna is een gelukkig meisje. Haar vader is een lieve, ietwat zotte wetenschapper en ook haar moeder en broertje zijn zachtaardige mensen – ook al durft haar broertje haar wel eens pesten. Wanneer ze op weg zijn naar Las Vegas slaat het noodlot echter toe. Wanneer Luna even uitstapt om een sanitaire stop in te lassen, wordt hun wagen doormidden gekliefd door een trucker die de controle over het stuur verloor. Met als gevolg een apocalyptisch schouwspel dat enkel overleefd wordt door het plassende meisje.

Zeven jaar later pikken we de draad op. Luna loopt nog steeds school in Amerika waar haar vader goed geld verdient als wetenschapper. Luna is echter geen boekenwurm. Studeren vindt ze maar niets. Ze heeft genoeg aan de warmte en liefde van haar ouders en haar broertje. Dat is het enige dat telt voor de vrolijke tiener. Op een dag wordt ze echter op straat aangevallen door een vreemde man. Een vreemde man die wilt weten waarom haar ouders en haar broertje nog leven…

Luna overleefde het tragische ongeluk op weg naar Las Vegas en blijkt toen een pact gesloten te hebben met een wulps gevormd wezen met goddelijke krachten die haar ouders en broertje weer tot leven wekte. Zeven jaar later zou het bewuste wezen in kwestie echter terugkomen zodat Luna de prijs kan betalen. Een heel dure prijs, zo blijkt.

Masao Yajima schreef een duivels scenario voor deze vijfdelige reeks. Een zweem van esoterisme en wat bijbels gezwets zijn niet het enige dat van deze manga een beklijvende thriller maken, maar vormen wel de basis van het plot. Actie, mysterie en een snuifje religie. En daar nog eens de prachtige tekeningen van Boichi bij? Jup, seinen aanrader van het befaamde Morning mangashi!