Sanctuary

Mangaka: Buronson / Ryoichi Ikegami
Uitgever: Kabuto
Volumes Frans: 12
Volumes Japans: 12
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Er zijn zo van die titels die je op het eerste zicht weinig zeggen maar waar iedereen je maar van blijft zeggen dat je die manga toch écht wel moet lezen. Zo geschiedde ook met Sanctuary.

De reeks werd in een ver verleden een eerste keer uitgebracht door Glénat die de reeks echter na 2 volumes stopzette. Enkele jaren nadien werd de reeks hernomen door Kabuto, het seinen manga label van SeeBD. Maar ondertussen zijn ook bij die uitgave niet alle volumes meer beschikbaar dus bezint eer gij begint!

Sanctuary is het verhaal van twee jonge mannen die vooruit willen in het leven. Tijdens hun studies leerden ze elkaar kennen, maar kwamen ze er ook achter dat het de ‘oude garde’ is die Japan in een ijzeren greep houdt. Als dertiger is het onmogelijk enige vorm van macht uit te oefenen, laat staan als twintiger. Hojo en Asami besluiten samen aan de weg naar boven te timmeren. Eén van hen zal dat in het licht doen, de andere in het duister. Ze besluiten erom te loten wie welke rol zal spelen.

Hojo zal toetreden tot de yakuza alwaar hij al snel carrière maakt. Hij slaat die weg in om te doen in één dag wat hem anders 30 jaar zou kosten – en om Asami te helpen hun gezamenlijke droom waar te maken. Asami zal immers in de politiek gaan en met de hulp van Hojo hoopt hij carrière te maken voor hij oud en versleten is. Maar de oude garde van zowel de politieke wereld als de maffia zal hen niet zomaar laten begaan…

Het scenario van het twaalfdelige Sanctuary ontsproot aan het brein van Sho Fumimura die we beter kennen als Buronson (Hokuto no Ken). De manga werd getekend door Ryoichi Ikegami die vooral faam maakte met Crying Freeman.

Sanctuary is een maffiamanga met veel machopraat en stoerdoenerij die het genre echter overstijgt door de dualiteit en de interessante invalshoek die beide hoofdpersonages gekozen hebben. Asami die al snel uit de schaduw probeert te treden en het probeert te maken als politicus en Hojo die in de schaduwwereld van de yakuza ageert met hetzelfde doel voor ogen.

Het is ook interessant om te zien hoe de politie dit alles zal aanpakken en hoe zij de link leggen tussen beide hoofdrolspelers. Dat beide heren samen studeerden zal immers niet lang een geheim blijven.

Sanctuary is een sterke manga die natuurlijk in de eerste plaats een wat ouder, mannelijk publiek zal aanspreken. De tekenstijl past volledig bij het genre en het scenario blijft de lezer boeien. Alleen spijtig dat de manga dus nog moeilijk te verkrijgen is.