Saint Seiya

Mangaka: Masami Kurumada
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 28
Volumes Japans: 28
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Saint Seiya van Masami Kurumada zegt je waarschijnlijk weinig tot niets. Als ik erbij vermeld dat het de originele naam is van de manga die aan de basis ligt van de succestekenfilm Les Chevaliers du Zodiaque dan zal er misschien al wel een lampje gaan branden in je bovenkamer. Het is vooral dankzij de anime dat Saint Seiya uitgegroeid is tot een cultmanga, maar het is echter de manga van in totaal 28 volumes die ik hier bespreek.

Even het verhaal recapituleren voor degenen die de anime nooit gezien hebben in hun jeugd… De Graad Stichting organiseert een groot tornooi waar jonge vechters hun kunnen zullen moeten bewijzen. Ze worden hierbij geholpen door een soort harnas dat de ziel van een sterrenbeeld bevat. Het tornooi staat open voor alle jongens die erin geslaagd zijn op locatie een dergelijk harnas te bemachtigen. De prijs is een gouden harnas, het harnas van de constellatie Boogschutter.

We maken al snel kennis met de vijf helden van deze manga: Seiya met een harnas van Pegasus, Shiryu van de Draak, Hyuga van de Zwaan, Shun van Andromède en Ikki van de constellatie van de Pheniks. Natuurlijk elk met hun eigen karakter. Ikki, de geheimzinnige maar buitengewoon sterke eenzaat; Shun, de zwakke crybaby, enzovoort enzoverder.

Het tornooi zal echter nooit een winnaar kennen vermits het gouden harnas van de Boogschutter gestolen wordt nog voor de winnaar bekend is. Met de zoektocht naar dit harnas, en de bijhorende gevechten – jawel we lezen hier een shonen – begint het verhaal van deze mythologische manga.

Het wordt echter allemaal veel grootser. Er is ook meer aan de hand met de Stichting Graad dan op het eerste zicht wel lijkt. Onze vijf helden zullen immers moeten instaan voor de bescherming van de godin Athéna die gereïncarneerd is in het lichaam van een jong meisje. En hun tegenstanders zijn niet van de minsten vermits het gaat om andere oppergoden die ook op hun beurt even de tijd genomen hebben om zich te reïncarneren.

De manga omvat drie grote delen die je kan onderdelen als volgt: je hebt het eerste deel dat verhaalt over de geschiedenis van de rebellie op het “Sanctuaire”, de thuisbasis van de twaalf Chevaliers d’or. Het tweede deel is het gevecht tegen de god van de zeeën, Poseidon en zijn Marinas. En in het laatste deel dat niet in de gekende anime werd hernomen strijden onze helden in een dodelijk gevecht tegen Hades.

Zal iedereen evenveel plezier beleven aan Saint Seiya? Nee. Mensen die de anime kennen zullen met veel plezier dit verhaal herontdekken. Maar anderen zie ik toch moeilijk gefascineerd raken door Saint Seiya. De zwakke tekeningen die erg jaren tachtig aandoen zullen er al veel doen afschrikken, maar ook het wel erg repetitieve karakter van de manga zal menigeen de boom injagen. Het is een manga die bol staat van de nostalgie, en in Frankrijk is het een echte cultmanga, maar lees toch maar eens de eerste volumes alvorens te investeren in deze toch wel 28 volumes lange reeks.