Saint Seiya – Next Dimension

Mangaka: Masami Kurumada
Uitgever: Panini Comics
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 3
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Masami Kurumada is niet de beste leerling van de Japanse tekenschool, maar in het voorwoord van deze manga doet hij wel een interessante uitspraak. Cinema en televisie zijn geëvolueerd van zwart-wit naar kleur, waarom is manga blijven hangen in de zwart-witte sfeer? De mangaka voert de daad bij het woord en tekent Saint Seiya – Next Dimension volledig in kleur. Nu ja, hij tekent het in zwart-wit en doet de inkleuring via de computer…

Saint Seiya is één van de absolute klassiekers uit de jaren tachtig. Vooral dankzij de – toen – prachtig geanimeerde tekenfilm groeide de serie uit tot een cultreeks. Ook in Frankrijk behaalde de manga en de anime die status dankzij Club Dorothée. De franchise werd nieuw leven ingeblazen dankzij enkele nevenreeksen die getekend werden door andere mangaka’s die net dat tikkeltje beter hun pennentrekken beheersen dan Kurumada. In Next Dimension is het echter Kurumada zelf die weer achter de tekentafel kruipt om zijn cosmos nog eens goed te laten exploderen!

Seiya neemt het op tegen Hades. Het gevecht verloopt moeizaam voor onze held. Plotseling herinnert Hades zich dat hij Seiya reeds kent. Uit een vorig leven. En zo begint een flashback die ons 250 jaar terug in de tijd brengt, naar de vorige heilige oorlog waar Athena en Hades het tegen elkaar opnamen. Dohko en Shion zijn net chevaliers d’or geworden en maken zich op voor deze heilige oorlog. Via via komen ze te weten in wiens lichaam Hades zich zal reïncarneren en zo begint dit nieuwe epos…

Next Dimension is een proloog op het Saint Seiya verhaal dat we kennen uit onze jeugd. Kurumada vertelt ons de vorige heilige oorlog tussen Hades en Athena en doet dat op zijn gekende manier. Zowel het scenario als de tekenstijl doen nog steeds erg eighties aan. De inkleuring is niet slecht gedaan, maar het verschil tussen de harnassen en decors enerzijds en de personages anderzijds is groot. Door de personages in te kleuren vallen de beperkte tekentalenten van Kurumada immers nog meer op. Vooral de gelaatstrekken tonen hun gebreken nog meer door de inkleuring van de plaatjes.

Next Dimension is pure nostalgie. Nieuwe fans bekoren om hen ook met de originele serie te doen kennismaken zal niet echt lukken, volgens mij. Daarvoor is het concept te gedateerd. De oude fans hun jeugd laten herbeleven zal misschien wel lukken. Het inkleuren is echter eerder een leuke gimmick dan een meerwaarde. Enkel de prijs wordt er ietwat door verhoogd.