Sacrée mamie (Une)

Mangaka: Saburo Ishikawa / Yoshichi Shimada
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 8
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Akata kennen we natuurlijk als een geëngageerde uitgeverij. Een dosis maatschappijkritiek moet kunnen in manga, vinden zij. Recentelijk nog lieten ze bijvoorbeeld Journaliste en Je ne suis pas mort op ons los – beide trouwens besproken hier op Mangaheuvel. Ook met Une sacrée mamie gaan ze de sociale, geëngageerde toer op.

Het verhaal begint in het Hiroshima van eind jaren vijftig. Het zijn harde tijden voor de Japanners en zeker voor een vrouw alleen die twee kinderen moet opvoeden. Hikedo kan het niet meer aan en besluit haar jongste zoon, Akihiro, bij haar moeder onder te brengen. De ‘mamie’ in dit verhaal leeft op de boerenbuiten, heeft geen nagel om aan haar gat te krabben, maar bezit wel een gezonde dosis levenswijsheid.

Voor Akihiro begint een nieuw leven bij zijn mamie. Niets is zoals hij gewoon was in Hiroshima. Hij moet niet alleen zijn moeder achterlaten, maar ook zijn oudere broer die steeds een oogje in het zeil hield. Zijn rotkarakter heeft hij in eerste instantie wel meegenomen maar ook dat zal hij al snel moeten laten varen…

Al snel zal Akihiro gewend raken aan het leven op het platteland. En de vreemde trucjes van zijn mamie om geld uit te sparen en op een eenvoudige manier een centje bij te verdienen. Meer nog, hij zal zelf ook de gewoonte oppikken om spaarzaam met geld en middelen om te springen. Of althans, na enige tijd.

Une sacrée mamie is gebaseerd op een autobiografische roman van Yoshichi Shimada, een Japanse humorist, die de roman opdroeg aan zijn grootmoeder. Saburo Ishikawa maakt er hier een geslaagde mangaversie van.

De manga beschrijft hoe de Japanners het agrarische leven van eind jaren vijftig ervaarden. Het leven is hard en maar al te vaak moeten de mensen hun plan leren trekken, maar toch is er plaats voor liefde en genegenheid. Ondanks de moeilijke tijden mag je niet vergeten met het goede been uit bed te stappen en gelukkig te zijn, dat lijkt de boodschap te zijn van Une sacrée mamie.

Toen ik de covers van de manga onder ogen kreeg en een eerste samenvatting van het verhaal wist ik al bijna zeker dat deze manga een van m’n favorieten ging worden. Alles leek me aan te staan! Misschien daarom viel de manga me ietwat tegen. Het verhaal verloopt niet zoals ik me het had voorgesteld en het is allemaal redelijk beschrijvend. Ook de mamie is veel minder aaibaar dan ik gehoopt had.

Is de manga dan een miskoop? Nee, zeker niet. Het is een goede manga die bij momenten heel warm uit de hoek komt, maar die warmte zocht ik in elk hoofdstuk. Een degelijke reeks dus met heel wat kwaliteiten waar ik echter met te hoge verwachtingen in begon.