Sablier (Le)

Mangaka: Hinako Ashihara
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 10
Volumes Japans: 10
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kana heeft het in Frankrijk traditioneel moeilijk om commercieel te scoren met hun shojo manga. De uitgeverij staat voor actievolle shonen manga en de vrouwelijke mangafan keert zich voor haar shojo reeksen eerder naar Delcourt, Panini en Soleil. Ondanks het uitblijven van een verkoopstopper zitten er verdoken tussen de shojo manga van Kana wel enkele kwalitatieve toppers. We bekijken in deze recensie of Le Sablier tot deze categorie behoort.

Wanneer haar ouders scheiden keert An met haar moeder terug naar het geboortedorp van deze laatste. Door geldgebrek moeten ze intrekken bij Ans grootouders. In het begin heeft An het moeilijk met de verhuis naar het landelijke Shimane, maar als ze kennis maakt met Daigo leert ze snel omgaan met haar nieuwe situatie. Ze bloeit open in de weidse natuur van het dorpje. Haar moeder is echter minder tevreden met de terugkeer naar haar geboortedorp. Heel haar jeugd heeft ze slechts één wens gehad: de plattelandsmentaliteit achter zich laten en omruilen voor het leven in de stad. Haar gedwongen terugkeer ligt haar zwaar op de maag. Zwaarder dan ze laat blijken.

Al snel neemt Le Sablier een trieste wending. Het is zeker geen huppeldepup shojo vol zeemzoete kalverliefde. Hinako Ashihara geeft haar eerste lange reeks alle gekende elementen mee van een goede shojo maar geeft er een iets volwassener touch aan waardoor het een erg aangename lectuur wordt. De tekenstijl is een plezier voor het oog en is niet te druk zoals sommige andere shojo manga.

Le Sablier vormt het betere shojo werk. Voor de liefhebbers van romantische shojo met een vleugje melancholie en dramatiek is dit verplichte kost. Maar ook voor de rest kan Le Sablier voor een aangenaam leesmoment zorgen. Tien delen is bovendien geen al te grote investering en voorkomt een te lang uitgesponnen plot. Aanrader!