Rozen Maiden

Mangaka: PEACH-PIT
Uitgever: Soleil
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 6
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

PEACH-PIT is een naam die me persoonlijk niet veel zei maar die bij de anime-liefhebbers wel een belletje zal doen rinkelen. Deze mangaka zit immers achter de creatie van DearS en Rozen Maiden, beide omgezet naar het anime-wereldje. Het is de manga van Rozen Maiden die hier besproken wordt in deze review.

Jun Sakurada leeft samen met z’n zus. Hun ouders zijn voor onbepaalde tijd vertrokken naar het buitenland en de kinderen hebben het huis voor hun alleen. Het leven valt Jun echter zwaar. Door een probleem op school weigert de jongen immers nog z’n huis uit te komen. Zijn hobby bestaat erin allerlei prularia te bestellen op het internet. Geld is geen probleem want hij stuurt z’n aankopen altijd terug alvorens de ‘niet tevreden, geld terug’ garantie vervallen is.

Op een dag krijgt hij een mysterieuze koffer toegestuurd. Als hij de koffer opendoet vindt hij er een levensechte pop in terug. Zijn zus is tevreden. Ze ziet in de pop een opblaaspop en denkt dat Jun eindelijk volwassen wordt… Hum, hum.

Jun neemt de pop mee naar z’n kamer, windt ze op en tot z’n grote verbazing begint de pop een ganse uitleg te doen. Ze noemt zichzelf Shinku, de vijfde Rozen Maiden, en Jun is vanaf nu haar dienaar.

Al snel komen we te weten dat niet elke Rozen Maiden pop even goedaardig is als Shinku. Nu ja, Shinku is misschien iets te bazig om echt goedaardig te worden genoemd. Maar als je je dienaar redt van een met messen gewapende, levend geworden Winnie the Pooh beer, dan verkrijg je automatisch een beetje extra credibiliteit!

De mysteries die het verhaal van de Rozen Maiden poppen verhullen zijn veelvuldig. Maar ook de reden waarom Jun niet meer naar school gaat, houdt ons bezig. En het vriendinnetje dat komt aanbellen, welke rol heeft zij? En waarom krijgt ook zij een Rozen Maiden toegewezen? Vragen genoeg om ons bezig te houden gedurende de lectuur van deze manga.

Rozen Maiden heeft een interessant uitgangspunt en ook de uitwerking ervan stelt niet teleur. De tekenstijl is erg aangenaam voor het oog en het scenario houdt ons vooralsnog bezig. Maar waar is de beleving gebleven? Je leeft totaal niet mee met wat er zich allemaal afspeelt in het wereldje van Jun en Shinku. Jun is een hikikimori maar de diepgang rond dit thema is ver te zoeken. Je leest deze manga, je doet het boekje toe, en dan is het gedaan. Rozen Maiden boeit niet.

Het is moeilijk negatieve kanten op te noemen voor deze manga. Het is natuurlijk niet de manga van de eeuw, maar vele mensen zullen hier van kunnen genieten. En toch ontbreekt net dat randje. Het lijkt bandwerk. Geslaagd bandwerk, maar de bezieling die de Rozen Maidens wél hebben, ontbreekt aan de manga waarin ze worden opgevoerd.