Rookies

Mangaka: Masanori Morita
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 24
Volumes Japans: 24
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Rookies van Masanori Morita uitgegeven bij Shueisha is zowat de tegenhanger van GTO die bij Kodansha wordt uitgegeven. Beide manga’s handelen over een leraar met vernieuwende ideeën die een klas met probleemkinderen krijgt toegeschoven.

Koichi Kawato is een nieuwe leraar op Futago Tamagawa waar hij al direct de probleemkinderen van de baseballclub krijgt voorgeschoteld. Het motto van de soms ietwat naïeve Kawato is dat iedereen zijn dromen moet proberen te realiseren, en dat iedereen die dromen moet respecteren. Lachen met de dromen van iemand is zowat het laagste wat je kan doen volgens Kawato.

Maar zoals ik al zei, was er een probleem met de baseballclub. Het is een bende zware jongens die het jaar voordien werd uitgesloten van de competitie omdat ze waren beginnen vechten op het veld. Nu gebruiken ze hun clublokaal enkel als toevluchtsoord om lessen te spijbelen en om rustig hun sigaretje te roken. Trainen doen ze al lang niet meer, en velen kennen niet eens de basisregels van de sport, evenmin als ik, doch dit geheel terzijde.

Natuurlijk kan dit niet zo doorgaan. Kawato zal deze zware jongens eens leren wat het is om een droom te hebben, en er nadien alles aan doen om die droom ook te realiseren. Hij wil de jongens van de baseballclub terug op het rechte pad brengen. Maar de directeur vindt dat de jongens al genoeg kansen hebben gekregen en is er enkel op uit om ze van school te smijten. Wanneer Kawato achter de plannen van de directeur komt zal zijn motivatie slechts toenemen. Er komt dan ook een krachtstrijd tussen de directeur en de nieuwe leerkracht.

In Rookies volg je dus het verhaal van de baseballclub. Langzaamaan zal Kawato met zijn aparte stijl de jongens laten inzien dat ze hun leven aan het vergooien zijn, en dat ze een droom moeten hebben om zin te geven aan hun leven. Eén voor één hernemen ze de baseballtraining en hun grote droom is het Koshien-stadium te betreden waar de verschillende Japanese scholen zich meten in een groot tornooi.

De eerste volumes van Rookies zijn te vergelijken met GTO, maar de plot wordt beschreven op een meer serieuze en volwassen manier. Er is veel minder humor in Rookies maar dat maakt de manga enkel maar geloofwaardiger. Maar na enkele volumes is de groep onrustzoekers min of meer op het rechte pad, en waar er bij GTO gewoon nieuwe probleemkinderen worden geïntroduceerd om de verhaallijn spannend te houden, gooit Morita het roer om en concentreert hij zich meer en meer op het baseball. De manga focust dus vooral op de beschrijving van wedstrijden die wel enkele volumes kunnen duren. Ben je geen fan van baseball dan zal je moeite hebben om deze manga echt te kunnen appreciëren. Baseball is een immens populaire sport in Japan en er wordt dan ook nauwelijks uitleg gegeven over de regels (wat bijvoorbeeld wel wordt gedaan in Slam Dunk) waardoor je soms een beetje het noorden verliest.

Vind je het niet erg een reeks te kopen die als hoofdthema baseball heeft dan zal je erg veel plezier beleven aan Rookies, want het is een sterke manga. Voor mensen met een allergie aan deze sport zou ik toch aanraden eens een blik te werpen op GTO die hetzelfde thema behandelt op een veel toegankelijkere manier.