Rivage

Mangaka: Haruko Kashiwagi
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 5
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Haruko Kashiwagi kennen we nog van het hier erg positief onthaalde Initiation. Het was alweer één van die ontdekkingen die Dominique Véret van Akata kenmerken. In het verleden is echter reeds duidelijk geworden dat één goede manga niet betekent dat het ganse oeuvre van een mangaka evenwaardig is. Snel bekijken wat het geworden is met dit alweer vijfdelige Rivage.

Het verhaal speelt zich af in een ver verleden. We bevinden ons op een eiland in het Zuid-Oosten van Japan. Niemand weet hoelang hier reeds mensen wonen. Het is echter niet zomaar een eiland. Nee, het is Duivelseiland.

Het verhaal begint met een flashback. We zien drie jonge kinderen spelen aan de oceaan. Twee meisjes en een niet bijster wakker ogende jongen. De meisjes gaan met een bootje op zee. Al snel blijkt waarom ze dit niet mogen doen van hun ouders. Het bootje drijft af en het oudste meisjes verdwijnt in de oceaan. Torago, het jongste meisje dat zich wel weet te redden, zal zich vanaf dan schuldig blijven voelen voor de verdwijning van haar oudere zus…

Enkele jaren later is Torago gehuwd met Kukuri, de jongen van tijdens de flashback. Ook hij voelt zich schuldig voor de dood van Torago’s zus en leeft in schaamte omdat hij het meisje niet kon redden.

Het leven op het eiland is hard maar er is voedsel genoeg en er heerst vrede onder de stamleden. Maar het leven op het eiland zal veranderen als er een drenkelinge aanspoelt. Maname wordt gevonden door Torago en de jonge vrouw zal in Maname haar verdronken zus zien. Tegen de wil in van de wijze Kuuroo, de leidster van de gemeenschap, zal ze haar beschermen en op het eiland houden. Kuuroo ziet in de komst van Maname een gevaar voor het eiland en er zijn vele voortekenen die haar gelijk geven waardoor ze de gemeenschap kan overtuigen van haar standpunt. Torago zal samen met haar man Kukuri, Maname proberen te beschermen tegen de woede van de stam.

Maar de geheimzinnige Maname draagt ook zelf haar geheimen met zich mee. Wie is ze en vanwaar komt ze? Heeft de vulkaanuitbarsting iets met haar komst te maken of is het toevallig?

Rivage is alweer een voltreffer van Kashiwagi. Het primitieve leven op het eiland wordt mooi weergegeven maar het zijn vooral de personages die levensecht overkomen. Elk met zijn of haar gebreken. Ook de diepgang die ze in de manga steekt is alomtegenwoordig. Het Duivelseiland wordt al snel een metafoor voor het huidige Japan. En waar de komst van Maname kan dienen als het aankaarten van de xenofobie zit er duidelijk meer achter dan enkel dit oppervlakkig gegeven.

Rivage is een manga die op meerdere niveaus sterk voor de dag komt. Leesbaar als pure ontspanning, maar dieper gravend voor wie een meerwaarde zoekt. Sterk!