Ristorante Paradiso

Mangaka: Natsume Ono
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ik kaartte het probleem al eerder aan. Op de Franse markt worden heel wat titels ‘gedumpt’ zonder dat er enige communicatie rond gebeurt. Zo geschiedde ook met dit one-shot Ristorante Paradiso dat volledig in de massa nieuwe titels verdronk maar zich toch een weg zwom richting mijn collectie. Ik wierp er een blik op en vel mijn oordeel in deze recensie.

Nicoletta werd opgevoed door haar grootouders. Het meisje werd verlaten door haar moeder toen ze nog een klein ukkie was. Haar moeder had haar oog laten vallen op een man die niet moest weten van gescheiden vrouwen, laat staan van een gescheiden vrouw met kind. Nicoletta kreeg slechts sporadisch bezoek van haar moeder…

Op een dag besluit de nu volwassen geworden Nicoletta dat het tijd wordt de man van haar moeder te confronteren met de waarheid. Ze trekt naar Rome waar haar stiefvader een restaurant heeft. In dat restaurant werken een resem knappe mannen van middelbare leeftijd. Het restaurant kent een grote schare groupies dankzij de charmes van het personeel. Gelukkig is ook het geserveerde eten op niveau.

Nicoletta besluit om nog even haar mondje te houden wanneer haar moeder haar een appartement in Rome aanbiedt. En als haar oog valt op de charmante Claudio chanteert ze op haar beurt haar moeder om een baan te krijgen in het restaurant van haar stiefvader… die nog van niks weet. Intriges alom!

Natsume Ono is blijkbaar gekend van haar yaoi-manga, maar in Ristorante Paradiso is er van yaoi-relaties geen sprake. De manga wordt gepubliceerd in de Big Kana collectie, maar zou je vooral kunnen catalogeren als een ietwat alternatieve shojo. Het alternatieve slaat dan vooral op de tekenstijl, maar ook scenaristisch is Ristorante Paradiso allesbehalve alledaags.

De relatie tussen dochter en moeder is het sterkste punt van dit one-shot. Hoe sterk ze op elkaar lijken, hoe Nicoletta haar moeder enerzijds verafschuwt maar anderzijds ook weer bewondert. Het is best wel boeiend om te ontdekken. Op heel wat ander gebied is de manga dan weer heel wat minder boeiend. Een restaurant met een hoop ouwe zakken met bril die verafgood worden door allerlei jonge vrouwen… Als mannelijke lezer niet echt begrijpelijk. Maar wie ben ik?

Ristorante Paradise is geen oninteressant werk. Natsume Ono heeft talent en dit one-shot zal zeker een bepaald (vrouwelijk) publiek overtuigen. Voor degene die volledig overtuigd zijn van Ristorante Paradiso is er ook nog Gente dat over dezelfde personages en setting gaat.