Ressentiment

Mangaka: Kengo Hanazawa
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 4
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kengo Hanazawa kennen we natuurlijk als de mangaka die ons de zombiemanga I Am A Hero levert. Uitgeverij Ki-oon laat nu een ouder werk van de getalenteerde manga op ons los, namelijk Ressentiment.

Ressentiment speelt zich af in de erg nabije toekomst waarin alles zowat hetzelfde is gebleven, behalve de ontwikkeling van de virtuele realiteit. Takura is een dikke, kale asociale loser van 30 jaar die met niemand een zinnige conversatie kan houden. Erg rooskleurig ziet zijn toekomst er niet uit. Wanneer zijn beste (lees: enige) vriend hem inwijdt in de wereld van de virtual reality vallen zijn oogkleppen plotseling af. Hij schraapt zijn spaargeld bij elkaar en koopt een computer met het Unreal spel zodat hij eindelijk een vriendinnetje kan opscharrelen. Ook al zal ze bestaan uit bits en bytes, het zal levensecht lijken!

Groot zal zijn verbazing zijn wanneer het virtuele vriendinnetje dat hij met zijn zuurverdiende spaarcenten heeft gekocht blijk geeft van een eigen willetje. In plaats van gewillig alles te doen wat haar meester haar opdraagt, slaat ze al zijn avances af. Een fout in het programma? Een bug? Wanneer Takura probeert uit te vissen wat er mis is met zijn game, graaft hij dieper en dieper in de mysteries die het spel en de Unreal wereld omhullen…

Mijn eerste manga was Video Girl en nog vaak denk ik terug aan de impact die die reeks op mij heeft gehad. Ook deze Ressentiment doet mij bij momenten aan Video Girl denken, ook al is het doelpubliek dat Hanazawa met deze manga voor ogen heeft natuurlijk ouder. Toch zijn de gelijkenissen er: een loser die moeite heeft met contact met meisjes, zich een digitaal vriendinnetje vindt, dat vriendinnetje werkt niet naar behoren, krijgt geheugenverlies, herbergt mysteries die haar maker betreffen… Waar andere cloons vaak tekortschieten in het overbrengen van de emoties, dé kracht van Masakazu Katsura’s meesterwerkje, lukt het Hanazawa ook om de juiste gevoelens over te brengen naar de lezer. Natuurlijk is Takuro niet zo’n goedhartig persoon als Yota, maar de emoties komen wel over.

Ressentiment is een manga die zeker het lezen waard is. Het enige kleine minpuntje is dat Ki-oon, wegens economische redenen, de vierdelige reeks uitgeeft in twee dikke bundelingen en dat een dikke pocket van 450 pagina’s het lezen voor mij ietwat bemoeilijkt. Maar dat is een klein minpuntje over de uitgave, niet over de inhoud.