Reset

Mangaka: Tetsuya Tsutsui
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De kleine uitgeverij Ki-oon houdt zich vooral bezig met onafhankelijke auteurs. Op die manier ontwijken ze de langdurige en moeilijke onderhandelingen met de Japanse uitgeverijen. En meerdere malen hebben ze reeds bewezen een goede neus te hebben voor onbekend talent.

We bespraken reeds eerder het one-shot Duds Hunt van Tetsuya Tsutsui. De manga werd warm onthaald op de Franse markt en ook de Mangaheuvel was onder de indruk van dit debuut. Het was dan ook geen moeilijke beslissing voor Ki-oon om de verdere carrière van Tsutsui te volgen en dit one-shot is een eerste stap in dat proces.

Reset is alweer een modern aandoend verhaal dat verankerd zit in de hedendaagse maatschappij. Verwacht je dus aan moderne technologieën en een jongvolwassen blik op de wereld.

In Reset draait het allemaal rond het computergame Dystopia dat de bewoners van de wijk Asamigawa in de ban houdt. Het is zo reëel dat de spelers zich afvragen of ze zich nu in de echte wereld bevinden, dan wel in de virtuele wereld van het spel.

Het spel is echter niet zomaar onschuldige ontspanning. Meer en meer zelfmoorden en geweldplegingen doen de buurt opschrikken.

Wanneer de man van Hitomi Shinohara zelfmoord pleegt nadat hij getuige was van een gewelddadige bankoverval gaat de bal aan het rollen. De jonge vrouw komt erachter dat zijn man een speler was van Dystopia en om haar overleden echtgenoot beter te leren kennen laat de vrouw zich verleiden tot een potje Dystopia.

Al snel komt ze in contact met een jonge kerel met een mysterieus verleden die duidelijk van meer op de hoogte is dan hij wil laten uitschijnen. Al snel zal blijken dat het computergame achter de zelfmoorden zit. De spelers zien net voor hun dood immers allemaal de boodschap: “Votre vie est un échec. Appuyez sur reset.” Een boodschap uit het game, maar in het computerspel overlijden ze niet echt. In het echte leven wel…

Reset is alweer een sterk one-shot van Tsutsui die hier aantoont dat Duds Hunt geen toevalstreffer was. Alweer laat hij ons kennismaken met een verhaal dat heel erg 21ste eeuws aandoet. De personages zijn wat klassiek opgebouwd maar vertonen toch net genoeg diepgang om realistisch over te komen.

Reset is een vermakelijk one-shot dat de hedendaagse jeugd enorm zal weten boeien. Het is dan ook uitkijken naar een wat langere reeks van de mangaka om te zien wat hij daarmee kan doen. Verwacht je dus binnenkort ook aan een review van zijn eerste reeks: Manhole!