Remina

Mangaka: Junji Ito
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Junji Ito wordt hier op de Heuvel best wel geapprecieerd. Zijn horrorreeksen missen hun effect duidelijk niet! Vermits ze uitgeverij Tonkam geen windeieren leggen kunnen we ons verheugen op meer werk van deze getalenteerde mangaka. In deze recensie bekijken we het one-shot Rémina van naderbij.

Professor Oguro is een wetenschapper die het heelal nauwgezet in het oog houdt. En niet zonder succes. Hij ontdekt zowaar een nieuwe planeet die plotsklaps opduikt via een wormgat. Als eerbetoon aan zijn 16-jarige dochter noemt hij de planeet Rémina, naar diezelfde dochter. De ganse wereld juicht de Oguro’s toe. Het is een ongeziene doorbraak in de astronomie in het bijzonder en de wetenschap in het algemeen.

Maar het tij zal keren. De planeet Rémina blijkt immers alles wat op haar weg ligt op te slokken. En ze stevent recht op onze blauwe planeet af. En dat gebeurt razendsnel. De paniek slaat toe en de Oguro’s worden opgejaagd wild.

Het one-shot Rémina is alweer een erg sterk horrorverhaal van de hand van de meester. Junji Ito slaagt er in met niet alledaagse elementen een boeiend én beklijvend verhaal te schrijven dat toch realistisch genoeg overkomt – natuurlijk in een fantastische setting – om je te doen griezelen. Het enige minpuntje dat ik hier wil weerhouden is dat bepaalde scènes wat lang uitgesponnen zijn, maar dat is dan echt muggenziften.

Rémina is dus alweer een erg sterk verhaal dat de fans van Junji Ito zeker zal bekoren, maar dat ook de nieuwe lezers een leuk leesmoment zal bezorgen. Dit verhaal alleen al rechtvaardigt dus de aankoop van dit one-shot.

Maar naast Rémina krijg je als bonus ook nog het sublieme kortverhaal “Des milliards de solitudes” meegeleverd. Dit is echt wel een kortverhaal dat de bundel nog net dat tikkeltje extra’s meegeeft – zeker door het verrassende einde. Super!

Inhoudelijk zit het duidelijk snor met Rémina maar uitgeverij Tonkam heeft ook extra aandacht besteed aan de vorm van het boekje. Junji Ito wordt zoals steeds uitgegeven op het A5-formaat en dit formaat komt bij Tonkam zonder dust cover. Ter vervanging heeft Tonkam echter een schubachtig effect gecreëerd dat het lezen van Rémina des te griezeliger maakt. Aangenaam aanvoelen doet het allesbehalve, maar dat zal wel de bedoeling zijn zeker? Zeker eens bekijken, ook als je Rémina niet koopt.

Rémina hijst zich zonder problemen bij het betere werk van Junji Ito, zoals Spirale en Gyo. De fans kunnen dit niet laten liggen en wil je kennismaken met de mangaka dan is dit als one-shot natuurlijk de ideale gelegenheid.