Redrum 327

Mangaka: Ko Ya Sung
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 3
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Voor beginnende uitgeverijen vormen manwha’s een interessant doelwit. De rechten op een manwha zijn immers veel goedkoper dan die op een manga, en de markt is natuurlijk nog niet zo verzadigd als die van de Japanse strip. Spijtig genoeg stellen die manwha’s vaak teleur. Ook uitgeverij Asuka waagt zich aan enkele Koreaanse strips om de gaatjes in hun planning op te vullen. Hun eerste manwha gaat door het leven onder de veelzeggende naam: Redrum 327.

Het is voor het eerst dat we te maken krijgen met een manwha uit het horrorgenre. Niet voor niets krijg je het woord ‘murder’ als je de titel omgekeerd leest. Wat een satanische gedachte van manwhaga Ko Ya Sung! Of de nummers compleet willekeurig gekozen zijn zoals mijn instinct mij ingeeft kan ik echter niet bevestigen.

Het verhaal begint wanneer een groep jongeren toekomt in het vakantiehuisje van één onder hen. De meeste van de jongeren zijn rijkeluiskinderen, één van hen is zelfs een min of meer populaire hardrockzanger. Het merendeel kent elkaar reeds van jongsafaan, maar er zitten ook wel enkele nieuwe gezichten bij zoals de knappe keukenprinses Gahui die de harten van alle jongens steelt.

Al snel zal blijken dat er onderhuidse strubbelingen heersen in de groep oude vrienden en dat niet iedereen evengoed opschiet met elkaar. Ook de liefde tussen enkele leden van het groepje zal voor problemen zorgen.

Om de tijd te… doden, besluiten de vrienden een horrorverhaaltje te vertellen. Hopelijk is het niet de bedoeling dat de lezer huivert bij het lezen van dit verhaal want erg weerzinwekkend is het niet. De witte handen waarover het gaat blijkt echter wel een oude urban legend te zijn die in Korea de ronde doet, waardoor het misschien voor de doorsnee Koreaan leuk is dit terug te vinden in Redrum 327. Voor mij is het echter een opvullertje dat als enig nut heeft dat je de persoonlijkheden van de protagonisten wat beter leert kennen.

Want daar kaart ik al een eerste probleempje aan. De groep vrienden is redelijk uitgebreid en die mensen moeten natuurlijk allemaal geïntroduceerd worden. De manwhaga brengt het er niet slecht vanaf vind ik, maar het blijft soms moeilijk om volgen wie wie is, en welke achtergrond bij welk personage hoort.

Een personage dat al snel naar voren komt is nieuwkomer Gahui, de bevallige dame. Voor haar verjaardag besluiten de vrienden haar te verrassen wat voor een eerste huivermoment zorgt. Het verhaal lijkt stilaan op gang te komen.

Ook liefdesperikelen beginnen op te steken met alweer Gahui in een niet benijdenswaardige hoofdrol. De guitige Harrie barst in tranen uit en verlaat het huis. Of dat was althans haar bedoeling…

Het eerste volume van Redrum 327 eindigt met een mooie cliffhanger die aankondigt dat het verhaal echt begonnen is. Een inleidend volume zorgt natuurlijk voor een trage start maar is nodig om de karakters op afdoende wijze te introduceren. De rest van deze trilogie moet ons dan de stuipen op het lijf jagen met een spannende afvalrace.

Redrum 327 is geen manwha die je jaren zal bijblijven, maar zorgt wel voor een spannend moment. Ben je allergisch voor het genre dan hoef je deze reeks niet te overwegen, nergens overstijgt de plot immers de geijkte structuren. Voor de fans van films zoals Scream, zal dit echter een leuke titel zijn.