Real

Mangaka: Takehiko Inoue
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 4
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Takehiko Inoue hoeft niet meer voorgesteld te worden. Iedereen kent zijn klassiekers ‘Slam Dunk’ en ‘Vagabond’. Slam Dunk werd hier reeds eerder opgehemeld in een review, en Vagabond verkoopt als zoete broodjes. Tijdens zijn weinige momenten van rust houdt Inoue zich bezig met een project dat hem nauw aan het hart ligt. Real is een manga over basketbal voor rolstoelpatiënten en het is deze manga waar we eens snel een oordeel over zullen vellen.

Real kent drie protagonisten die elk op hun eigen manier bezeten zijn van basketbal. Inoue grijpt terug naar zijn favoriete sport maar verwacht je zeker niet aan het langverwachte Slam Dunk II – de teneur van het verhaal is totaal verschillend in vergelijking met de humor van Slam Dunk.

Tomomi Nomiya streelt de cover van het eerste volume dat ook grotendeels rond hem draait. Hij heeft zopas een zwaar moto-ongeluk achter de rug maar als bij wonder heeft hij slechts enkele schrammen. Hij wordt echter wel van school gestuurd en moet vaarwel zeggen aan het basketteam dat nochtans hoge toppen scheert met hem en Hisanobu Takahashi. Wat velen niet weten is dat Nomiya niet alleen reed op de moto. Zijn pas opgescharreld vriendinnetje Natsumi werd het zwaarst getroffen en zal de rest van haar leven in een rolstoel moeten doorbrengen. Nomiya loopt rond met enorme schuldgevoelens die hij niet kan uiten en dus ook niet kan verwerken.

Op een dag wanneer hij zijn dagelijks bezoekje brengt aan Natsumi hoort hij iemand basketten. Het gaat hier om Kiyoharu Togawa, een rolstoelpatiënt die erg getalenteerd is in het basketbal voor rolstoelpatiënten. Al snel leren we het verleden van de jongen kennen en voelen we mee hoe hij lijdt aan een zeldzame botziekte waardoor hij in een rolstoel is beland. De twee zullen een merkwaardige vriendschap met elkaar opbouwen – vriendschap die gepaard gaat met het nodige gebekvecht.

Het noodlot slaat echter ook toe voor de reeds eerder vermelde Hisanobu Takahashi die na het vertrek van Nomiya het schoolteam leidt. Wanneer hij een fiets steelt en vlucht voor de eigenaar, komt hij terecht onder een vrachtwagen. Een lange hospitalisatie wacht hem en hij kan niet aanvaarden dat de dokters hem zeggen dat hij zijn benen nooit meer zal kunnen gebruiken.

Zo zijn we rond met de drie hoofdpersonages die elk hun eigen verhaal hebben dat nauwkeurig wordt neergetekend door Inoue. Niemand wordt vergeten, niemand krijgt minder aandacht, elke geschiedenis vormt een mooi afgebakend verhaal in het verhaal dat zijn waarde heeft in het verdere verloop van Real. Hierdoor krijgen we natuurlijk erg uitgewerkte personages waarmee de lezer zal meeleven ook al hebben ze hun onsympathieke kantjes.

Real kan je eigenlijk niet vergelijken met Slam Dunk. Waar Slam Dunk draait om de humor en af en toe eens een serieuze noot inlast, is het bij Real net het omgekeerde. De zware levensweg van de drie protagonisten wordt wel opgefleurd met een humoristische touch hier en daar maar het is bovenal een erg zwaar onderwerp dat menig lezer bij de keel zal grijpen.

Real is alweer een topper van de hand van Inoue. De reeks telt voorlopig slechts vier volumes en verschijnt slechts sporadisch dus heb je tijd genoeg om je onder te dompelen in het verhaal en om je budget te plannen, want deze reeks moet je echt in je mangatheek hebben.