Q and A

Mangaka: Mitsuru Adachi
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 6
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Mitsuru Adachi blijft één van de meest verkochte mangaka ooit in thuisland Japan. Zijn Franse fans zijn dan wel erg luid, maar helaas niet in even grote getale aanwezig. Frankrijk heeft al heel wat manga’s van Adachi mogen omarmen maar al te vaak blijven die steken op abominabele verkoopcijfers. Zelfs het geprezen Touch dat nochtans ook bekendheid geniet via de anime die op Franse televisie werd uitgezonden kon de doorsnee mangakoper niet overtuigen. Toch blijft Tonkam de kaart Adachi trekken en publiceren ze nu ook zijn recentere werk: Idol A en Q and A. Het is deze laatste die we onder de loep nemen in deze recensie.

Atsushi verhuisde met zijn familie toen hij nog een klein manneke was. Zijn grote broer was net overleden en zijn vader werd overgeplaatst naar een ander filiaal; de verhuis kwam op een ideaal moment om het verleden achter hen te laten. Nu zijn we echter zes jaar later en wordt Atsushi’s vader terug overgeplaatst naar zijn vertrouwde werkplek. Hun huis hebben ze al die tijd behouden, dus alles lijkt terug zoals zes jaar geleden. Dezelfde winkels, dezelfde jeugdvrienden, en… zelfs Grote Broer lijkt terug te zijn. Maar dan wel als geest. Een geest die bovendien enkel gezien kan worden door Atsushi. En een geest die niet is verouderd. Niet fysiek, maar ook niet mentaal. Kwajongenstreken blijven dus aanwezig!

Atsushi had sowieso altijd al te kampen met het ‘kleine broer’ syndroom en nu zit hij ook nog eens opgescheept met de geest van zijn grote broer… Dat leidt ongetwijfeld tot quiproquo’s allerhande! Zoals we van Adachi gewend zijn.

Grote Broer de Geest is immers nog steeds de kleine pestkop van weleer. Hij zal Atsushi in allerlei vervelende situaties doen belanden die Adachi natuurlijk ten volle benut om voor grappen en grollen te zorgen. Atsushi zelf blijft ook nu zijn Grote Broer dood is in diens schaduw staan. Zijn grote broer was immers de held, Atsushi diens schaduw. En ook nu nog leidt Grote Broer de dans. Tot vervelens toe, zal Atsushi denken. Maar soms denkt ook de lezer zo. De grappen die Grote Dode Broer uithaalt zijn immers van een kinderlijk niveau – niet onlogisch aangezien hij een kind is gebleven – en soms erger je er wel eens aan.

Q and A is met andere woorden niet de ideale instapmanga om met het Adachi-universum kennis te maken. Het heeft alles wat Adachi kenmerkt: humor, romantiek, quiproquo’s,… maar daar waar de personages sterk worden neergezet laat de humor soms wat steekjes vallen. Een Adachi fan zal hier alsnog van genieten, maar als introductie grijp je beter naar iets als Rough, Touch, Katsu, Cross Game… Nu ja, keus genoeg!