Psyren

Mangaka: Iwashiro Toshiaki
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 0
Volumes Japans: 16
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kana biedt in haar Nederlandstalige catalogus voornamelijk shonen manga aan. De uitgeverij heeft natuurlijk ook titels als Monster voor een volwassener publiek en Nana voor het vrouwelijke geslacht maar de hoofdbrok bestaat uit kleppers als Naruto, Bleach en andere Shaman Kings. De eerste aankondigingen voor 2011 bleken de kaart van de diversiteit te trekken. Titels als Liar Game en Ikigami kan je bezwaarlijk onder de noemer van traditionele shonen onderverdelen. Toch liet de uitgeverij ook de shonenfan niet op zijn honger. Ook Psyren werd immers al snel aan het nieuwe lijstje manga’s voor 2011 gevoegd.

Ageha is een stoere scholier die elk probleem voor je oplost… voor 10.000 yen weliswaar. Maar wanneer hij een mysterieuze telefoonkaart in zijn bezit krijgt zal hij ook zelf met een ernstig probleem geconfronteerd worden. Hij wordt geteleporteerd naar de parallelle wereld Psyren waar niet alleen zijn eigen leven op het spel staat maar ook dat van zijn vrienden…

Psyren kent een erg klassiek begin. Een jongen die getransporteerd wordt naar een vreemde wereld waar hij samen met vrienden levensgevaarlijke avonturen beleeft. Het is een beproefd recept in het mangawereldje (Mär, Brave Story en zovele anderen) en ook bij Psyren lijkt de chemie te werken.

Psyren is een manga uit het populaire Weekly Shonen Jump waar het een beetje in de schaduw staat (ondertussen ‘stond’ want de reeks is afgelopen na 16 volumes) van toppers als Naruto, Bleach en One Piece. Toch is het een vlotte weglezer die me aangenaam wist te verrassen. En Kana? Die leveren foutloos werk af. Zoals gewoonlijk! Bovendien zorgt de uitgeverij voor een Europese primeur door Psyren als eerste uit te geven in een voor ons begrijpbare taal.