Prophecy

Mangaka: Tetsuya Tsutsui
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Tetsuya Tsutsui heeft veel te danken aan de kleine Franse uitgeverij Ki-oon die de mangaka online ontdekte en hem de mogelijkheid gaf zijn werk ook via traditionele weg uit te geven. Maar natuurlijk heeft de uitgeverij ook veel te danken aan de sterke en moderne manga’s van de man om hun naam en faam te vestigen. Mede dankzij het talent van Tetsuya Tsutsui staat Ki-oon vandaag de dag aan de top van de Franse mangamarkt. We hebben er lang op moeten wachten – eind 2006 kwam zijn vorige manga, de trilogie Manhole ten einde – maar nu is Tsutsui eindelijk terug met een nieuwe reeks: Prophecy.

In Japan is er een nieuwe politie-eenheid in het leven geroepen die de strijd moet aangaan tegen de cybercriminaliteit. Het veelbelovende hoofd van de divisie is de 26-jarige luitenante Erika Yoshino. Bloedmooi, maar ijskoud. Meteen wordt de nieuwe eenheid al op de proef gesteld. Een mysterieus individu – zijn hoofd omwikkeld in de krant van de dag – kondigt op het net via Youtube en livestreaming aan waar hij zal toeslaan. Vaak kaart hij misbruiken aan van personen die dan via tweetbombing worden aangepakt door zijn volgers, soms gaat hij echter ook veel verder. Wanneer hij een bedrijf in lichterlaaie doet opgaan doordat het zorgde voor een massale voedselvergiftiging treden Yoshino en haar manschappen in actie. Maar al snel blijkt dat de mysterieuze man intelligent omgaat met het internet en misschien zelfs niet alleen handelt…

In Prophecy volgen we zowel de politie-eenheid van luitenant Yoshino als de Man met het Hoedje van Papier. We volgen hun kat-en-muisspel maar leren eveneens het waarom achter de feiten. Wat waren de beweegredenen om via het internet wraakacties tegen de wantoestanden in onze maatschappij te ondernemen? We komen het allemaal te weten in deze spannende thriller met het ingenieuze plot.

Tetsuya Tsutsui overtreft zichzelf wederom in Prophecy. Hij blijft trouw aan zijn duidelijke tekenstijl en zijn scenario blijft verankerd in de hedendaagse maatschappij. Er is ook geen enkele mangaka die zo nauwgezet de nieuwe technologieën gebruikt in zijn werk. Youtube, twitter, 2chan/4chan… Allemaal komen ze aan bod en allemaal worden ze gebruikt op de manier waarop enkel iemand die het wereldje nauwgezet volgt ze kan neerzetten. Maar dat is niet alles. Ook de maatschappelijke problemen die aan bod komen konden zo uit het journaal van de dag geplukt worden. Tsutsui kan als geen ander een moderne, eigentijdse manga afleveren. Verplichte kost!