Promised Neverland

Mangaka: Kaiu Shirai / Posuka Demizu
Uitgever: Kazé
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 11
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

The Promised Neverland bedacht door Kaiu Shirai en getekend door Posuka Demizu is een recente topper uit het populaire Weekly Shonen Jump. Yakusoku no Neverland wordt gelabeld als een “vernieuwende” shonen. Hoe luidt ons oordeel?

Emma, Norman en Ray beleven een zorgeloze jeugd in het weeshuis Grace Field. Ze zijn de oudste van een groep van 38 kinderen en leven er samen met hun “mama”. Als 11-jarige ontfermt Emma zich ook over de jongere kinderen. Ze beleven er een prachtige tijd en kunnen lustig spelen en leren. Het enige dat ze niet mogen doen is het domein verlaten. Een hoge muur onthoudt hun het zicht op de buitenwereld en een gesloten poort vormt de enige mogelijke uitweg maar daar moeten ze weg blijven. Maar niemand die zich daar zorgen over maakt. Ze hebben het goed, daar op Grace Field…

Maar op een avond ontdekken Emma en Norman de vreselijke waarheid… Wanneer één van de jongere kinderen Grace Field mag verlaten omdat ze geadopteerd is, rennen Emma en Norman haar nog snel achterna omdat ze haar knuffel vergeten is. En wat ze dan te zien krijgen vormt de gruwelijke waarheid achter Grace Field…

Grace Field is immers geen weeshuis, maar wel een boerderij waar voedsel gekweekt wordt. Emma, Norman, Ray, en de andere kinderen zijn “het voedsel”. De wereld wordt geregeerd door monsters die smullen van menselijke hersenen. En Grace Field “kweekt” slimme kinderen die een ware delicatesse vormen voor de elite van de demonen. Kinderen die “geadopteerd” worden belanden niet in een warm gezin, maar wel op het bord van een demon waar hun hersenen smakelijk verorberd worden.

Emma en haar vrienden beseffen dat ontsnappen de enige mogelijkheid is. Wat volgt is een kat-en-muisspel met hun “mama” om te ontsnappen van Grace Field in de hoop een betere toekomst tegemoet te gaan in de buitenwereld. Maar hoe ziet die buitenwereld eruit? Zijn er nog menselijke nederzettingen? Of hebben de demonen de hele wereld in hun macht?

The Promised Neverland is een shonen manga waar denkwerk en tactiek een grote rol in speelt. Het gaat nergens zo ver als in Death Note, maar dit is lang niet de zoveelste vechtshonen in de rij. Het originele uitgangspunt wordt sterk uitgewerkt en de manga leest lekker vlot weg.

The Promised Neverland krijgt terecht de stempel van een vernieuwende shonen. Het is een verademing om een originele invalshoek te zien in de shonen wereld, zeker als die dan ook nog eens goed wordt uitgewerkt. Een aanrader!