Professeur Eiji

Mangaka: Akiko Monden
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 10
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De Franse mangamarkt omvat zoveel uitgeverijen die elk op hun beurt weer zoveel manga’s uitgeven dat het zelfs voor de fans moeilijk wordt om op de hoogte te blijven van wat er zoal verschijnt. Soms heb je ook de indruk dat de uitgeverijen bijster weinig moeite doen om reeksen zichtbaarheid te geven. Kana bijvoorbeeld doet wel aan promotie maar dan vooral via hun eigen kanalen (website en Facebook), waar de fans toch veelal informatie zoeken op algemene mangasites die niet gelinkt zijn aan één specifieke uitgeverij. Zo ben je zelfs als fan vaak aangewezen op mond-aan-mondreclame. Via via kom je te weten dat een bepaalde reeks die je totaal ontgaan was een echte aanrader blijkt te zijn. Zo geschiedde met Professeur Eiji die op ons Mangaheuvel.be forum erg geprezen wordt.

Eiji Fuwa werkte als oorlogsjournalist/fotograaf. Hij berichtte over de meest gruwelijke daden die in oorlogsgebied voorvallen. Tot hij op een dag beslist om dichter bij zijn verlamde neef te blijven en voor hem te zorgen. Eiji is immers de oorzaak van diens verlamming…

Eiji besluit leerkracht te worden en ondanks een moeilijke start blijkt hij al snel een zeker talent te hebben om met de jeugd om te gaan. Zijn eerlijke omgang met zijn studenten creëert een band waardoor hij al snel hun vertrouwen wint. Ook moeilijke studenten gaat hij niet uit de weg. Integendeel… Eiji voelt zich het meest aangetrokken tot de studenten die het meeste hulp nodig hebben…

Professeur Eiji heeft hetzelfde uitgangspunt als de klassieker GTO en het recentere Hammer Session (zie de recensies elders op deze site). Mangaka Akiko Monden kiest echter voor een volledig andere sfeer. Professeur Eiji heeft een volwassener, maar ook vrouwelijkere touch dan voorgaande titels. Eiji is geen pervers uitschot, ondanks zijn aparte aanpak. Ook hij zal geweld durven gebruiken maar op een veel minder excessieve, uitvergrote manier dan Onizuka in GTO. En dat is misschien het grootste verschil tussen beide reeksen. Professeur Eiji heeft een veel realistischer aanpak dan GTO of Hammer Session. Ook het relationele aspect komt veel meer aan bod. Er wordt minder naar kontjes gestaard maar meer naar gevoelens gekeken. Ook zullen er hechte relaties ontspruiten die ook het doorsnee shojo niveau overstijgen. Professeur Eiji verschijnt in Big Kana en wordt gekwalificeerd als seinen, maar draagt soms ook de vrouwelijke touch van een josei.

Kortom, niet gemakkelijk onder te brengen in een hokje, wel gemakkelijk aan te raden aan ieder die van een goed verhaal en warme personages houdt! De prachtige tekenstijl en fijne pagina-indeling zorgen er bovendien voor dat de manga ook in dat aspect een streling voor het oog is.