Prisonnier Riku

Mangaka: Shinobu Seguchi
Uitgever: Akata
Volumes Frans: 7
Volumes Japans: 21
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Nu Delcourt Akata gedumpt heeft als mangaleverancier, vliegt Akata zelfstandig als onafhankelijke uitgeverij verder. Met aan het roer nog steeds de controversiële Dominique Véret die met Tonkam aan de mangawieg stond in Frankrijk. De man is wat ouder geworden, maar neemt nog steeds geen blad voor de mond. Zo vindt hij het hier besproken Prisonnier Riku van Shinobu Seguchi de ideale manga om de jeugd voor te bereiden op de Derde Wereldoorlog. Want de jeugd is veel te soft! Ben ik voorbereid op WO III? Dat was de vraag die ik me stelde toen ik de eerste pagina van Shujin Riku omsloeg…

Tokyo is verwoest door een meteorietinslag. De stad ligt aan diggelen en ons verhaal start tien jaar na de meteorietinslag met het opdondertje Riku die wordt opgevoed door een vriendelijke politieman, zijn ‘papy’. Wanneer die politieman zijn neus echter te diep in een stinkend potje steekt wordt hij genadeloos vermoord. Niemand minder dan het hoofd van de politie zit achter de moord en aangezien Riku hiervan getuige was moet hij verdwijnen. Riku wordt bestempeld als de moordenaar van een agent en verdwijnt achter de tralies van een meedogenloze gevangenis. Daar zal hij willens nillens kennis maken met het beruchte recht van de sterkste…

Riku is een rechtschapen jongeman. Hij zal dan ook moeilijk vrede kunnen nemen met het onrecht dat vaak in de gevangenis heerst. De rivaliteit tussen de gevangen onderling, de corruptie van de bewakers… De woede stijgt bij Riku. Maar er is één ding dat hem altijd weer recht houdt… De lust naar wraak. Wraak op de moordenaar van zijn ‘papy’, de vermoorde agent. Maar om wraak te nemen moet hij eerst uit die verdomde gevangenis geraken. Een ontsnapping dringt zich op! En dat is het moment waarop een bevallige, vrouwelijke dokter ten tonele verschijnt… WTF?!

Nee, dit is geen Prison Break Bis. Dit is een echte vechtshonen waarin enkel de vuisten het recht kunnen laten zegevieren. Riku wordt keihard aangepakt in de gevangenis maar zal steeds weer zijn vijanden weten overtuigen van zijn grote gelijk. Natuurlijk met zijn onverwoestbare doorzettingsvermogen.

Nu ik enkele volumes van Prisonnier Riku heb gelezen kan ik niet zeggen dat ik me beter voorbereid voel op de Derde Wereldoorlog, maar ik heb me wel nog even lekker kunnen ontspannen vooraleer de strijd losbarst. En dat is toch ook leuk meegenomen?