Prinses Ai

Mangaka: Courtney Love / DJ Milky / Misaho Kujiradou
Uitgever: Arashi
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 3
Score:

6 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Uitgeverij Arashi nam een ietwat valse start. Een mangacollectie aankondigen zonder echte manga met alleen maar strips in mangastijl is niet iets wat de fans doet storm lopen. Zowel Warcraft als The Dreaming waren echter aangename verrassingen dus al bij al vielen hun keuzes erg goed mee. Ik was dan ook benieuwd naar hun derde titel: Prinses Ai.

Het verhaal begint wanneer Ai letterlijk uit de lucht komt vallen. Ze komt terecht in het hedendaagse Tokio, zonder geld, zonder dat ze weet wie ze is of wat ze daar doet. Haar enige bezit is een mysterieus hartvormig gouden doosje. Gelukkig komt ze al snel in contact met Kent die haar een warm nest aanbiedt. Het eerste probleem is alvast van de baan. Maar daarmee weet ze nog niet wie ze is en wat ze op aarde doet…

Ai gaat op onderzoek in de bibliotheek om eventueel daar iets over haar verleden te vinden, maar veel levert dat niet op. Toch lijkt haar geheugen stilaan terug te komen. Ze krijgt immers visioenen die erop duiden dat ze een prinses is uit een andere wereld.

Om niet enkel van Kent afhankelijk te zijn gaat Ai ook op zoek naar een betaalde job. Blijkt dat de jongedame gezegend is met een engelenstem. Dat ze die moet gebruiken om geile mannen te vertieren in een stripteasebar lijkt haar niet te deren.

Maar Ai is niet de enige uit haar wereld die is nedergedaald in Tokio. Ze wordt achtervolgd door de gevaarlijke furie Tess die niets liever wil dan Ai om het leven brengen. Ai wordt met andere woorden omringd door geheimen en gevaar en we kunnen enkel hopen dat de knappe deerne deze trilogie overleeft!

Deze trilogie is het geesteskind van niemand minder dan Courtney Love. Wanneer ze niet achter Kurt Cobains geld zit pent ze dus blijkbaar scenario’s neer. Samen met DJ Milky bedacht ze de wereld en het personage van Ai die ze baseerde op zichzelf. Voor de tekeningen zorgde Misaho Kujiradou die in onze contreien nog niet veel naambekendheid geniet.

Prinses Ai zal de beginnende mangafan misschien wel wat vertier bieden, maar voor mensen die al wat langer in het wereldje zitten zal dit toch tegenvallen. De tekenstijl en pagina-indeling is typisch shojo maar veel te klassiek om te boeien of te beklijven. De personages stralen ook niets uit. Een warme, emotionele touch is ver te zoeken. Ook scenaristisch biedt Prinses Ai niets nieuws onder de zon en het verhaal heeft net zoals Ai zelf bijster weinig om het lijf.

Deze reeks heeft gelukkig enkele klinkende namen om toch wat commercieel succes na te streven, maar zal de echte mangafans weinig plezier doen beleven.