Princesse Saphir

Mangaka: Osamu Tezuka
Uitgever: Soleil
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 3
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Tezuka is nog steeds ‘in’ en wel elke uitgeverij wilt enkele titels van de God van de Manga uitbrengen om hun blazoen op te smukken. Zelfs Soleil – sinds kort zonder Végétal Manga – brengt nu enkele Tezuka-titels uit. Je kan je afvragen of Tezuka wel past in de catalogus van Soleil maar Tezuka is een zodanig gediversifieerde mangaka geweest dat hij zelfs manga’s heeft geschreven die perfect passen bij het imago van Soleil.

Princesse Saphir is de eerste Tezuka manga die bij Soleil verscheen. Het is tevens de manga die de deuren opende in Japan voor een geheel nieuw genre: de shojo manga. Een vrouwelijk hoofdpersonage dat getormenteerd wordt door allerlei liefdes- en andere problemen, het was toen nog ongekend in de Japanse mangawereld. Tezuka is altijd een voorloper en een vernieuwer geweest, en enkel door de geschiedkundige waarde van Princesse Saphir is dit een reeks die een plaats verdient in je mangatheek.

Bij de geboorte van elk nieuw kind wodt er ofwel een roos hart ingeplant voor de meisjes, ofwel een blauw voor de jongens. Saphir moest een lief, vrolijk meisje worden maar een belhamel van een engel steekt daar een stokje voor door haar reeds een blauw hart te geven. Het zal grote gevolgen hebben.

De koningin is zwanger en het hele land hoopt dat het een jongen zal zijn die dan troonsopvolger kan worden. Bij de geboorte van een meisje zou de zoon van de verschrikkelijke graaf Duralmin koning worden. Saphir wordt geboren als meisje maar het lot zal willen dat ze wordt opgevoed als jongen om zo de troon veilig te stellen. De eerste manga waarin een vrouw moet leven als travestiet is geboren en zal nog navolging kennen in onder meer ‘Rose de Versailles’ en ‘Basara’.

De graaf is er echter van overtuigd dat het geslacht van Saphir één gote leugen is en zal er alles aandoen om dit te bewijzen alvorens ze de troon kan bestijgen. Er wachten Saphir nog barre tijden, zeker als ze in haar meisjesgedaante verliefd wordt op een prins uit een naburig land.

Princesse Saphir is een luchtigere Tezuka-manga dan wat we gewend zijn. Hier geen getormenteerd verhaal zoals in Ayako of 3 Adolf, of geen lugubere medische ingrepen zoals in Blackjack. Princesse Saphir is een leuke lectuur zonder daarom te vervallen in een te zeemzoeterige kiddy reeks.

Soms doet het allemaal wat denken aan de vroegere Disney-films. Het engeltje Tink dat Saphir moet helpen om zijn fout goed te maken, de magie en de boze heksen, de verboden liefde met een charmante prins,… Tezuka brengt het allemaal magistraal zodat Princesse Saphir een aangename lectuur is zonder daarom dezelfde finesse en serieux aan de dag te leggen die we wel terugvinden in de latere werken van de God van de Manga.

Een leuke reeks die mede door zijn unieke plaats in de geschiedenis van de manga zeker verdient om eens van naderbij bekeken te worden.