Pour Sanpei

Mangaka: Fumiyo Kouno
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Mangaka Fumiyo Kouno kennen we al van het op Mangaheuvel erg gesmaakte Le Pays des Cerisiers. Haar aparte tekenstijl en warme vertelstijl wisten mij toen te overtuigen van haar talent. Kana brengt de mangaka weer in de belangstelling met het tweedelige Pour Sanpei.

Sanpei is op pensioen en leeft wat teruggetrokken samen met zijn vrouw. Wanneer zijn vrouw Tsuruko overlijdt, vraagt zijn zoon om bij hem in te trekken. Zijn zoon is getrouwd en heeft een dochtertje en het is maar de vraag hoe de wat onhandige, oude man zal omgaan met zijn nieuwe situatie.

In het begin verloopt het contact moeizaam en loopt alles wat stroef. Wanneer Sanpei een schriftje van zijn overleden vrouw vindt, gaat er echter een nieuwe wereld open voor de man. Het schriftje staat vol aantekeningen die Sanpei zullen helpen in het contact met zijn naasten. Niet alleen staan er gegevens in over de hobby’s van zijn kleinkind, maar het schriftje bevat ook tal van huishoudtips waardoor Sanpei een handje zal kunnen toesteken in het huishouden van zijn gastheren. Sanpei bloeit open…

Pour Sanpei is een hartverwarmend verhaal. Kouno weet perfect te beschrijven hoe oude mensen omgaan met hun verlies en hun nieuwe situatie, en met welke problemen alleenstaande mannen geconfronteerd kunnen worden. De liefde van Tsuruko voor de man die zijn leven gaf voor zijn werk, eerder dan voor haar, zal iedere lezer een warm gevoel geven. En op zijn beurt leert Sanpei omgaan met nieuwe gevoelens, voor zijn schoondochter, zijn kleinkind, en zelfs zijn zoon waarmee het in het begin niet echt vlotte.

Pour Sanpei is wederom een prachtig verhaal dat bol staat van de dagdagelijkse gevoelens doorspekt met ook voor ons interessante weetjes. Het leven van dit doorsnee gezinnetje kabbelt lustig voort terwijl je de pagina’s omslaat. Je wordt meegezogen in hun beslommeringen van de dag. Pour Sanpei is een combinatie van Un drôle de père en een hedendaagse Une sacrée mamie en zal een plezier zijn voor de liefhebbers van rustige vastheid.