Pokémon Black and White

Mangaka: Satoshi Yamamoto / Hidenori Kusaka
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 0
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Het is alweer enkele jaren geleden dat ik me verdiepte in het uitgebreide universum van Pokémon. De games en de animatieserie kenden ook in het westen een enorm succes en nog steeds weet de franchise jonge en iets minder jonge harten te veroveren. Toen Kurokawa aankondigde dat ze in wereldpremière de gebundelde manga van Pokémon Black and White gingen uitbrengen, ging ik overstag. Ik kende de Black and White formule nog niet maar Pokémon is Pokémon…

In Noir et Blanc… die Fransen toch… is Black dus omgedoopt tot Noir. Van Ash Ketchum of Pikachu is hier geen sprake. Ash heeft plaats moeten ruimen voor Bl… Noir, een jongen die maar van één ding droomt: de beste Pokémon Master worden en aan de top van de Pokémon League staan! Hij smacht naar de dag waarop hij een pokéball met bijhorend monster krijgt, uiteraard vergezeld van een pokédex. Die dag is uiteraard het begin van de manga en pas dan kunnen de avonturen definitief van start gaan!

De “pikachu” van Black and White is een vuurspuwend varken (lees: een schattig biggetje). Net als Pikachu toont hij in het begin een ietwat moeilijk karakter maar al snel weet hij het goed te vinden met zijn nieuwe baasje. Dat nieuwe baasje gaat, vergezeld van Gruikui (what’s in a name) en de twee pokémon die reeds in zijn bezit waren, op pad om badges te verzamelen. Noir heeft slechts één droom en die vervult zijn hele hoofd. Als hij wordt aangevallen of in gevaar is, moet hij ook telkens beroep doen op Munna, een pokémon die zijn hoofd leegzuigt waardoor hij klaar kan kijken en stante pede de oplossing tot zijn probleem ‘ziet’. Handig.

Pokémon Black and White bezit alle elementen die de gewone Pokémon tot zo’n succes maakten. Een enthousiast hoofdpersonage, vergezeld van een leuke sidekickémon, een enorm palet aan pokémon, hechte vriendschappen, en een groepering die hen altijd voor de voeten loopt, Team Roc… Plasma. Kortom, de kip heeft zopas weer een gouden ei gelegd!

Pokémon Noir et Blanc is dus momenteel een world exclusive. Nog nergens ter wereld zijn deze hoofdstukken in gebundelde vorm op de markt gebracht. Kurokawa pakt graag uit met deze wereldpremière en mag daar inderdaad trots op zijn. Pokémon blijft ook voor een erg breed publiek vermakelijke ontspanning. In de eerste plaats is het natuurlijk gericht op kinderen, maar ook een ouder publiek zal zich hier best mee kunnen ontspannen. Toch is deze versie geen aanrader. In Frankrijk worden alle pokémon verfranst en dat vormt voor ons die de Engelse benamingen kennen toch een groot struikelblok. Dat de naam van een personage veranderd wordt, oké, daar valt mee te leven. Maar hier wordt het ganse universum vertaald en dat is natuurlijk een erg grote aanpassing als je je als liefhebber van de tekenfilm of de games ook eens wilt verdiepen in de manga. Niets zal immers hetzelfde klinken.

Een schitterende uitgave van een erg leuk product, dat je echter enkel kan oppikken als je bekend bent met de Franse vertaling van de pokémonwereld.