Poison City

Mangaka: Tetsuya Tsutsui
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 2
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Tetsuya Tsutsui is ondertussen een gevestigde waarde in Frankrijk. Hij bouwde met Duds Hunt, Reset, Manhole en Prophecy een stevige reputatie op als thriller-expert. Hij durft ook maatschappijkritiek uiten in zijn manga en gebruikt telkens een modern kader. Poison City bedacht hij naar aanleiding van een persoonlijke aanvaring met censuur. Alweer een klepper?

Poison City speelt zich af in het Tokyo van 2019, de nabije toekomst. Een jaar voor de Olympische Spelen plaatsvinden in de hoofdstad van Japan en het land wilt zich van zijn beste kant laten zien. Dat gaat echter gepaard met een zeker puritanisme. Er heerst een ware censuurwoede die zich overal laat gelden, maar zeker in het mangawereldje nadat een drama zich afspeelde waarbij de dader zich baseerde op een gekende manga.

Het is in dat klimaat van censuur en repressie dat Mikio Hibino zijn nieuwe manga wilt lanceren. Hij is een jonge, veelbelovende mangaka van 32 jaar en probeert zijn ultrarealistische horrorthriller Dark Walker te slijten aan een uitgeverij. Zijn uitgever is enthousiast en zo geschiedde! Wanneer het eerste hoofdstuk onder ogen valt van de censuurcommissie komt de mangaka echter terecht in het oog van een ware storm…

Tetsuya Tsutsui baseert zich op eigen ervaringen in dit verhaal, aangedikt met zijn vaak sombere toekomstvisie, maar ook met historische feiten. Poison City kaart de problemen rond censuur aan, maar geeft terzelfder tijd ook een fascinerende visie op hoe het er achter de schermen van de manga-industrie aan toegaat. Het tweedelige Poison City is zeker en vast een aanrader!